Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Cestovní pojištění Vám vždy nepomůže

Dovolená má být nejpříjemnějším obdobím roku. Jenže pokud bude let zpožděn, ukradnou Vám zavazadla, či se dokonce zraníte, může se pohoda rázem změnit v horor. Aby důsledky nepříjemných událostí nebyly fatální, je třeba si zřídit cestovní pojištění.. Bohužel žádné Vás od škod neuchrání stoprocentně.

Cestovní pojištění se řadí mezi produkty, které se téměř každému vyplatí. Výměnou za několik desítek korun můžete získat úhradu ošetření provedeného v zahraničí od pojišťovny, ve které máte sjednáno příslušné pojištění.

Pojištění léčebných výloh
Základním produktem cestovního pojištění je bezesporu pojištění léčebných výloh. V případě že byste se v cizině potýkali s akutními zdravotními problémy, které by navíc vyžadovaly Vaši repatriaci zpět do České republiky, mohly by se poplatky za ošetření a odvoz pohybovat v řádu statisíců. Pojištění léčebných výloh by mělo zajistit úhradu této částky, například v případě pojišťovny VZP až do výše 2 milionů korun.

Místo ukradených zavazadel 15 000
Chystáte-li se na dovolenou do rušné metropole, číhá na Vás kromě rizika zranění i řada kapsářů a zlodějů. Pojištění zavazadel kryje případy, kdy dojde k okradení, či k živelné katastrofě, která by zničila Vaše cennosti.

Létání se nebojte
Kritickým bodem každé dovolené je samotný příjezd do vybrané destinace. Pokud se obáváte zpoždění letu, můžete se proti němu pojistit. Jakmile by byl let opožděn o více jak 5 hodin, získáte za každých započatých 5 hodin nárok na kompenzaci nákladů vynaložených za stravování a případné ubytování. V současné době je možné i pojištění proti únosu letadla. Pokud by se únosce rozhodl pro obsazení právě Vašeho letadla, můžete dostat odškodnění za každých započatých 24 hodin únosu.

Pojistit lze i zvířata
Nechcete-li nechat svého domácího mazlíčka během dovolené doma, máte možnost se pojistit i pro případ, že by se mu v zahraničí přihodil úraz. Stačí jen splňovat podmínky jednotlivých pojišťoven. Například aby se jednalo o psa, kočku či fretku a aby bylo zvíře starší 3 měsíců. Následně činí denní pojistný limit několik desítek korun, které by byly případně využity na proplacení nákladů na veterinární léčbu zvířete v zahraničí.

Na co si dát pozor
Řada pojišťoven nabízí i sjednání pojištění online. V tomto případě byste ale měli jednat v dostatečném předstihu. Pojištění nabývá platnosti nejdříve v den připsání platby na účet. Nelze se tedy pojistit až v den odjezdu a počítat s tím, že pojišťovna škodu proplatí zpětně.

Největší úskalí cestovního pojištění představují smluvní podmínky jednotlivých typů pojištění. S pojistným plněním se například můžete rozloučit v případě, že jste se sice zranili, ale ošetření je odkladné a může být vykonáno až v České republice. Stoprocentně vyhráno nemáte ani v případě, kdy jste byli okradeni. Pojištění se totiž nemusí vztahovat na odcizení věcí rozříznutím zavazadel či vytržením z ruky nebo stržením z ramene.

Před samotným sjednáním pojištění věnujte pozornost smluvním podmínkám. V případě pravděpodobného vzniku pojistné události na místě dovolené kontaktujte co nejdříve asistenční službu. Ta Vám dá instrukce, jak dále postupovat.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení