Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Diverzifikace

Fuj, to je ale ohavné slůvko. Takové nečeské, že? Ale ať otevřeme kterékoli finanční pojednání, narazíme na ně s železnou pravidelností. V překladu znamená rozmanitost. Pojďme se podívat, o čem to vlastně je. Otevřená encyklopedie Wikipedie uvádí:

V ekonomice je dokázáno předními ekonomy, že vhodná diverzifikace portfolia snižuje ztráty. At už se jedná o správce velkého fondu, nebo malého investora, všichni by měli "svá vajíčka rozdělit do několika košíčku". V investičním sektoru se diverzifikuje dle:

  • typu a druhu investice (FOREX, komodity, akcie, dluhopisy)
  • oblast investice (telekomunikace, energetika, jaké měny proti kterým)
  • místa investice (např. akciové trhy v Číně nebo relativně bezpečnější evropské).
  • způsobu investice (kolik a s kým - důležitá je volba brokera)
  • času investice (po krachu, kdy očekáváme například narůst jednotlivých titulů)

No dobře, ale co to znamená česky? Přidržíme-li se textu v uvozovkách, jde o tohle: neseme-li vejce v jednom košíku, při uklouznutí rozmlátíme všecky. Takže naše zlatá vajíčka pěkně poneseme zvlášť, různými cestičkami. Možná to potrvá o chvilku déle, ale bude to bezpečnější. Safety first. Spoléhat na to, že zrovna já jsem dítě štěstěny a nikdy mi neujedou nohy, je mírně řečeno stupidní.

A jak to funguje prakticky si ukážeme na příkladu:

graf rizika

Obecně jsou dluhopisy, z hlediska volatility, bezpečnější investice než akcie. Ovšem na dlouhém období méně výnosná. Logicky by tedy 100% dluhopisů mělo být nejméně rizikové. Avšak pokud do dluhopisů přimícháme malý podíl akcií, překvapivě jsou naše investice nejen o něco výnosnější, ale rovněž i méně kolísavé. Důvodem je skutečnost, že takto namíchané složky investičního portfolia jdou při výkyvech trhu proti sobě a riziko částečně eliminují.

V praxi diverzifikujeme své peníze do mnoha produktů, z nichž většina je dále diverzifikována. Například otevřený podílový fond má stanoveno, že akcie jedné společnosti mohou dosáhnout jen 2% celkové hodnoty aktiv. Z toho plyne, že porfolio fondu musí obsahovat tituly mnoha společností (a kromě toho ještě další finanční instrumenty). Tím i jednotlivý fond zajišťuje vysokou míru bezpečnosti investic klientů, mnohem vyšší, než např. u bank. To je mimochodem důvod, proč banky musí mít pojištění vkladů – fondy nikoli.

A jak je na tom váš finanční plán? Je rozmanitý?

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení