Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Dluhopisové fondy – nízké výnosy a velké riziko

Dluhopisové fondy – nízké výnosy a velké riziko

Investice do dluhopisových fondů už není, co bývala a dluhopisy žádná pěkná budoucnost v nebližších letech nečeká. Mé doporučení je využít současných vysokých cen a prodat dluhopisy a dluhopisové fondy. Nejdůležitějšími důvody pro prodej jsou dva - velice nízké výnosy státních i kvalitních korporátních dluhopisů a velké riziko, že nabídka dluhopisů brzy výrazně vzroste. A právě nízké výnosy s rizikem poklesu cen dluhopisů budou pro vývoj cen dluhopisových fondů nepříznivé.

Současná situace, kdy koronavirus zastavil skoro celou ekonomiku, nahrává cenám dluhopisů. Investoři přesouvají své peníze do bezrizikových investic, kterými státní dluhopisy jsou. Proč, když to teď tak hezky roste, je čas na prodej? Nebude růst pokračovat? Je to stejné, jako když si koupíte nemovitost – koupíte si za 1 000 000kč byt a získáte z něj 3000kč měsíčně, tj. 36 000kč za rok. Váš výnos je proto 3,6% ročně. Nic moc, ale teď vzroste cena nemovitosti na 1 200 000kč, ale nájem nemůžete zvednout, tak váš výnos už je jen 3% (36 000kč z 1 200 000kč). Majitel nemovitosti jí asi prodávat nebude, protože prodej nemovitosti přináší velké transakční náklady a bude dál svůj výnos počítat z původního jednoho milionu. Tím se obírá o výnos, který by mohl mít z těch dodatečně vydělaných 200 000kč. Vy ale máte velice likvidní cenné papíry, které můžete rychle a pravděpodobně i zdarma prodat a tak svoji investici ve výši 1 200 000kč zrealizovat a najít si jiný a zajímavější výnos. Tím jsem snad trochu osvětlil, jak je to s výnosem.

Riziko velké nabídky není přímo spojené s koronavirusem, ale s likvidací následků, které způsobí karanténa celé ekonomice. Státní rozpočet dostane dvě rány najednou – příjmovou i výdajovou. Ekonomika znatelně zabrzdila, což bude mít nezanedbatelný negativní dopad na daňové příjmy státního rozpočtu. A zároveň vláda bude muset také podpořit ekonomiku velkými výdaji, na které si bude muset půjčit a tím zvýší nabídku dluhopisů na trhu. Třeba začne tisknout peníze ČNB a dluhopisy bude kupovat do svého portfolia, ale ta si to momentálně nemůže dovolit kvůli oslabující koruně.

A co s penězi, které z prodeje dluhopisů nebo dluhopisového fondu získáte? Současná doba po výrazných poklesech nahrává tomu vytvořit skvělé diverzifikované portfolio, které vám vydělá výrazně větší výnos a při výrazně nižším riziku. Nebo peníze aspoň nechte na spořícím účtu. Zásadně ale pozor na limit ekvivalentu 100 000EUR, ve kterém jsou vklady pojištěné. Banky teď nebudou prožívat klidné období. A nenechte se přemluvit na nákup jednoho firemního dluhopisu s pěkným kuponem, protože tím riskujete celou investici. Diverzifikace je základem každého investora, ať milujete riziko nebo třeba věříte jen nemovitostem.

Graf vývoje ceny největšího dluhopisového fondu v ČR Sporobond od České spořitelny za posledních 5 let:

Graf vývoje ceny největšího dluhopisového fondu v ČR Sporobond od České spořitelny za posledních 5 let

Ztrácíte se? Dluhopisům nerozumíte? Kontaktujte mě a můžeme si o tom popovídat.

 

Informace uvedené na těchto stránkách nejsou míněné jako investiční doporučení nebo investiční poradenství, a z tohoto důvodu se při jeho tvorbě neuplatnila pravidla a postupy stanovené právními předpisy pro jejich poskytování. Informace zde uvedené slouží výhradně k informačním účelům a rozhodnutí provedená na základě těchto informací jsou plně v intencích investora. Tyto stránky nezohledňují investiční profil jednotlivého investora. S každou investicí mohou být spojena specifická rizika, která vyplývají z charakteru dané investice, a investorovi se tudíž doporučuje provést vlastní analýzu a při konečném rozhodnutí zohlednit i další fakta, zejména investiční profil investora.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení