Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Hypoteční sazby budou klesat, vyplatí se s fixací počkat

Hypoteční sazby budou klesat, vyplatí se s fixací počkat

Sazby na mezibankovním trhu na delších splatnostech od začátku roku výrazně poklesly. Banky zatím se sazbami na hypotékách dolů nešly, proto doporučuji vyčkat, až začnou na pohyb na trhu reagovat i sazby hypoték. Například 10-leté mezibankovní sazby jsou dnes na 1%. Když na této hladině byly v roce 2017, tak průměrná sazba hypoték byla kolem 2,00% a šikovný poradce dokázal zajistit sazbu ještě o nějakou desetinu lepší.

Doporučuji proto nefixovat nyní sazbu na dlouhou dobu. Jestli vám končí fixace nebo máte těsně před nákupem nemovitosti, zažádejte si o pohyblivou sazbu a až se sazby sníží, tak můžete sazbu hypotéky zafixovat na delší období. 

Pro představu, jak může vypadat úspora, uvádím obecný příklad pro hypotéku na 1 000 000kč a 30 let. U této hypotéky by sazba o 0,5% nižší snížila měsíční splátku o 250kč. Pokud máte hypotéku na 2 miliony korun, tak je úspora 500kč za měsíc, tzn. 6 000kč za rok. 

Změna fixace u stejné banky není problém. Nemusíte se obávat, že byste museli absolvovat celé kolečko, jako při schvalování úvěru. Hypoteční smlouva při změně fixace zůstává stejná. 

Neváhejte mne kontaktovat, pokud budete chtít s touto úsporu pomoct. Určitě dokážu vyjednat zajímavou individuální slevu.

Informace o změnách sazeb posílám klientům přihlášeným k newsletteru, můžete se zaregistrovat

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení