Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

I nejlevnější cestovní pojištění vám dá víc než jen Evropský průkaz zdravotního pojištění

I nejlevnější cestovní pojištění vám dá víc než jen Evropský průkaz zdravotního pojištění

Cestovní pojištění je neocenitelná finanční jistota v případě úrazu nebo náhlé nemoci, protože kryje veškeré náklady na léčbu až do výše sjednaného pojistného plnění, zatímco Evropský průkaz zdravotního pojištění jen nutnou a neodkladnou zdravotní péči.

Na cestovní pojištění je třeba myslet při každém výjezdu za hranice. Za obvyklou cenu několika desítek korun denně se sjednává na léčebné výlohy, lékařské zákroky, léky, hospitalizaci, převozy i repatriaci. Z hlediska celkových nákladů na dovolenou je tedy zanedbatelné, ale s obrovským potenciálním efektem. Léčba v zahraničí se totiž někdy vyšplhá až ke stovkám tisíc korun.

Sjednat lze také doplňková připojištění, např. zavazadel, storna zájezdu, přerušené cesty, veterinární léčby či rozšířené asistenční služby. Těm, kteří cestují často, se může hodit celoroční cestovní pojištění (už za méně než 1 korunu na den) a vyznavačům last minute zájezdů zase on-line cestovní pojištění na poslední chvíli. Zaplatíte ho kartou a smlouvu s kartičkou pojištěnce obdržíte e-mailem. Nabídka pojistek s různými parametry je dnes opravdu pestrá.

Jaké zvolit limity cestovního pojištění?

Při sjednávání cestovního pojištění se vždy zajímejte o výšku pojistných limitů, zemi nebo země, na které se vztahuje, i o krytí veškerých rizik spojených s plánovanou činností. Logicky více vydají za pojistku například horolezci, potápěči nebo paraglidisté.

Odborníci z České aliance pojišťoven doporučují při cestování si sjednat minimální pojistné limity od 1,25 milionu korun na léčebné výlohy, 1 milion korun na odpovědnost za škody na zdraví a životě a 0,5 milionu korun na majetkovou odpovědnost.

V reálných situacích pak berte ohled na to, že pojišťovna nemusí proplatit ošetření na soukromé klinice – většina institucí totiž hradí jen léčbu ve veřejných nemocnicích.

Cestujete do Chorvatska?

Zdravotní rizika v Chorvatsku

Chorvatsko je pořád náš nejoblíbenější přímořský cíl. Díky přijatelným cenám i vzdálenosti sem ročně vycestuje téměř tři čtvrtě milionu českých turistů. Je tedy dost možné, že patříte mezi ně. Připravujete se však na svůj pobyt zodpovědně, včetně zvažování zdravotních rizik?

V Chorvatsku jich naštěstí není mnoho. Mezi hlavní nebezpečí patří zrádné sluneční záření, jemuž se dá předejít kvalitní kosmetickou péčí, která je ovšem potřebná i při pobytu ve vodě. Samozřejmostí mají být také sluneční brýle a pokrývka hlavy.

Častou nepříjemností jsou „cestovatelské“ průjmy, při nichž je nutné zejména doplňovat tekutiny. Pomoci mohou i protiprůjmové léky, ideálně přivezené už z domova – i když lékáren včetně těch pohotovostních je v Chorvatsku dost.

Proti ostrým kamenům nebo mořským ježkům se doporučují speciální boty do vody, příp. běžné antiseptikum. Dobrou přípravu vyžaduje i turistika, a to zejména pevné boty a dostatek pití. Podle chorvatských záchranářů jsou právě Češi známí svou neopatrností.

Božský klid na Jadranu za pár korun

Oblíbené destinace Istrie, Primorsko-Goranska či okolí Splitu nabízejí lákadla v čele s vyhřátým Jaderským mořem po celou sezónu. Snad se vám nic nestane, ale pokud přece, nutnou a neodkladnou zdravotní péči v Chorvatsku jistí Evropská karta zdravotního pojištění (kartička pojišťovny). Vše nad její rámec ale musí odsouhlasit příslušná česká zdravotní pojišťovna.

Smluvních lékařů je v Chorvatsku většina, avšak účtují si přibližně 10 HRK za každý zdravotní úkon. Pokud tedy, byť po EU, cestujete jen s kartičkou pojišťovny (což se nedoporučuje), připravte si dostatečnou hotovost. Pouhé šlápnutí na mořského ježka přišlo naši turistku před nedávnem na 4 tisíce korun. Daleko nákladnější je ale hospitalizace a převoz z Chorvatska v případě zlomené nohy, což dle zkušeností přesahuje 100 tisíc korun.

Spoluúčasti a dalším nadměrným výdajům se vyhnete uzavřením smluvního cestovního pojištění, které zahrnuje i transport zraněných klientů do České republiky nebo rizika spojená s potápěním, vodním lyžováním a dalšími sporty.

Nejlevnější cestovní pojištění do Chorvatska přitom stojí jen něco málo přes sto korun na osobu a týden. Kryje léčebné výlohy do 1,25 milionu korun, takže si s ním dovolenou u Jadranu užijete naplno a zároveň v klidu.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení