Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Jak investovat bezpečně

Jak investovat bezpečně

Češi jsou velice konzervativní a raději spoří, než investují. Spořením peníze nevyděláte a za současných podmínek vám je znehodnocuje inflace. Pokud máte volné peníze a nebudete je pár let pravděpodobně potřebovat, tak je investujte. Peníze jsou kapitál a proto s nimi tak nakládejte. Budování portfolia není úplně jednoduché, ale podívejte se na graf, který ukazuje závislost výnosu a rizika portfolia složeného z akcií a dluhopisů podle moderní teorie portfolia.

Diversifikace rizika

Zdroj www.medium.com

Bonds = dluhopisy, Stocks = akcie

Graf nám ukazuje, jak jsou různá portfolia riziková. Rizikovost ve finančním světě znamená volatilita cen. Je vidět, že i když jste velice konzervativní a nakupujete jen dluhopisy, tak máte větší riziko a menší výnos, než když do portfolia přidáte 25% akcií. Pokud si vytvoříte portfolio z 50% dluhopisů a 50% akcií, tak vám výrazně vzroste výnos, ale riziko vzroste jen nepatrně.
 
Základem každého investování proto musí být diverzifikace. Nyní je výborná doba na nákup komodit do portfolia, protože jsou jejich ceny nízko. Tím se rizikovost portfolia dále sníží.

Tato teorie není jen o porovnání akcií a dluhopisů. V současné době velice dobře vidíme, jak je rizikové investovat vše jen do jednoho aktiva – jen do vlastní firmy, jen do nemovitostí, jen do akcií. Dluhopisy mají nyní dobrou výkonnost, ale jejich budoucnost je velice nezajímavá – výnosy českých státních dluhopisů se splatností do 15 let jsou pod jedním procentem. Jsou tedy dobrou kotvou v nepříznivých časech, ale pro dlouhodobé investice jsou nevhodné.

Ztrácíte se? Nevadí, kontaktujte mě a všechno vám vysvětlím.

 

Informace uvedené na těchto stránkách nejsou míněné jako investiční doporučení nebo investiční poradenství, a z tohoto důvodu se při jeho tvorbě neuplatnila pravidla a postupy stanovené právními předpisy pro jejich poskytování. Informace zde uvedené slouží výhradně k informačním účelům a rozhodnutí provedená na základě těchto informací jsou plně v intencích investora. Tyto stránky nezohledňují investiční profil jednotlivého investora. S každou investicí mohou být spojena specifická rizika, která vyplývají z charakteru dané investice, a investorovi se tudíž doporučuje provést vlastní analýzu a při konečném rozhodnutí zohlednit i další fakta, zejména investiční profil investora.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení