Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Jak nespadnout do exekuce

Jak nespadnout do exekuce

Hlavně před dluhy nestrkat hlavu do písku! Komunikujte, řešte problém! Váš věřitel chce své peníze zpět, a pokud dlužíte seriozní společnosti, bude proto ochoten se domluvit na odložení nebo snížení splátek. Věřitel nezapomene, že mu dlužíte, i když s ním přestanete komunikovat. Zapíráním a schováváním se ho naopak tlačíte do situace, kdy bude muset použít silovější způsob vymáhání.

Na internetu jsem našel jeden praktický příklad člověka, který se do exekuce dostal. Doporučuji si z něho vzít příklad, protože ten dobře ví, o čem mluví:
"Jakožto bývalý dlužník musím říct jedno: do stavu exekuce to nemusí nikdy dojít. Napřed vám volají z banky proč nesplácíte, pak posílají dopisy s upomínkama. Po třech měsících to předají nějaké inskasní agentuře a i tak to je tak 5-6 měsíců od poslední splátky, kdy k vám přijde někdo z té agentury domluvit se na splátkách. A když na toho kašlete, tak zhruba za rok přijde dopis od exekutora a pokud má člověk snahu to nějak zaplatit, pořád se dá domluvit na splátkách či odpustit úroky a odměny exekutora. A pak když na to člověk kašle,že to nějak vyšumí se nestačí divit, že exekutor si ho najde, obstaví účet, výplatu a ještě zabavuje majetek. I já strkal hlavu do písku místo toho abych to řešil a pak 8 let byl švorc. Ale já uznal svoji chybu a vše do haléře zaplatil, i když to stálo hodně času a zbytečných peněz, kdy dovolená v práci znamenala, že jdu na brigádu, abych umořil dluh a měl na jídlo. Měsíční výdělky jsem měl větší jak kdejaký inženýr ale zbylo na žití sotva pár stovek protože každý exekutor chtěl své peníze hned. Postavil jsem se své mladistvé blbosti čelem, zatl zuby a zaplatil takové peníze, že bych za to měl dneska postavený rodinný dům. A můžu si za to jen sám, ale naučilo mě to hospodařit s penězi a dneska neřeším, co kolik stojí a nekupuju zbytečnosti. Naprostá většiná nás dlužníkú si za to může sama,stejně jako alkoholik nebo gambler a není potřeba to svádět na jiné... "

Doporučení, jak se do exekuce nedostat:
- půjčovat si jen tehdy, kdy vím, že budu mít z čeho splácet,
- půjčovat si zásadně od serizoních společností (ideálně bank). Pokud mi banka nepůjčí, tak k tomu má asi důvod, nad kterým bych se měl zamyslet.
- půjčku s vysokým úrokem splatit hned a její splacení neřešit novou/jinou půjčkou,
- nedostatek peněz řešte navýšením příjmů nebo snížením výdajů.

Když už v problémech jste, kontaktujte odborníky, kteří vám s tím mohou pomoct. Nečekejte, že vám dají peníze, kterými své dluhy splatíte. Ale poskytnou vám návod, jak se z nepříjemné situace dostat.

Ve své praxi jsem se setkal se spoustou lidí s finančními problémy. V naprosté většině se jednalo o lidi, kteří se do nich dostali díky své nedostatečné finanční gramotnosti. Tito lidé by si ušetřili spoustu starostí, kdyby své finanční záležitosti řešili s odborníky včas. Když exekutor zaklepal na dveře, tak už je pozdě a řešení bude velice drahé a bolestivé.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení