Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Jak se správně pojistit proti živelním pohromám

Jak se správně pojistit proti živelním pohromám

Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Přírodní živly každoročně napáchají obrovské škody. Slýcháme o tom z televizních zpráv, čteme o tom v novinách, přesto většina z nás pojištěná není. Průměrná škoda na jednu pojistnou událost se pohybuje v řádech desítek tisíc korun. Následující článek přinese návod, jak pomocí pojištění zabezpečit domácnost a nemovitost před nejčastějšími škodami, která páchá příroda.

Krupobití, vichřice, blesky, požár, sníh – to vše jsou hrozby pro náš majetek. Největší podíl škod z živelních pohrom je způsoben povodněmi nebo vichřicemi. Průzkumy potvrzují, že lidé mají strach o svůj majetek, přesto však pojištěni nejsou. Může to být způsobeno nízkou informovaností. Proto si nyní ukážeme, co všechno lze mimo jiné pojistit, a uvedeme, jak se příslušnému pojištění říká odborně.

Pojištění spotřebičů proti přepětí v síti

Pojištění proti přímému úderu blesku bývá v základní variantě pojištění a kryje pouze škody na spotřebičích, které jsou zapojené do sítě objektu zasaženého bleskem. Rozkolísané napětí se však projeví v širším okolí a poškozuje především spotřebiče s obrazovkou, pračky a telefonní linky.

Pojištění rizika silného mrazu

Jedná se o pojištění topných těles, vodoměrů a také následných škod, které může rozmrzající voda vytékající z prasklých potrubí způsobit například na malbách a omítkách. Je však nutné mít pojištěnou jak budovu, tak domácnost.

Pojištění rizika spojeného s tíhou sněhu a námrazy

Toto pojištění kryje škody na střechách a jejich příslušenství (jako jsou například okapy) vzniklé tíhou sněhu. I zde jsou kryty také přímo související škody. Pojistíte-li si proti tomuto riziku i domácnost, bude Vám vyplacena náhrada, pokud voda pronikne poškozenou střechou a poničí vnitřní vybavení bytu. Krytí škod vzniklých zatečením vody bez poškození střechy zajišťuje pojištění zatečení atmosférických srážek.

Dále můžeme jmenovat pojištění zahradní architektury nebo pojištění rizika pádu laviny. Pojišťovny nabízejí mnoho možností ochrany majetku. Využijete-li je, ochráníte tak svůj majetek před poškozením, sebe před stresem a rodinný rozpočet před neočekávanými výdaji.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení