Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Jak si vybrat finančního poradce.

Jak si vybrat finančního poradce.
Klientka, která zdědila před 10 lety peníze, si nechala poradit od "poradce", jak peníze rozinvestovat. Klientka nevěděla, kde je chyba, když má míň peněz, než na začátku. Proto mne oslovila, jestli bych se jí na portfolio nepodíval. V portfoliu byla 2 investiční životní pojištění, spořící účet a 2 balancované fondy. Za provize z životního pojištění si "poradce" určitě mohl pořídit nové auto, tak z toho na klientku moc zbýt nemohlo, spořící účet moc peněz vydělat nemůže, ale aspoň v něm klientka neprodělala. A proč nevydělaly balancované fondy? Protože mají velký podíl dluhopisů, které mají v posledních letech minimální výnos, a výnos ještě snižují poplatky placené za správu fondu. Z výčtu je hned jasné, že portfolio vydělávat nemohlo, jen stálo spoustu peněz na poplatcích.

Klientce jsem v klidu vysvětlil, co je špatně a ať se rozhodne, jestli s tím chce něco dělat. Její situace je taková, že má menší důchod, bydlí ve vlastním a z peněz z dědictví by nerada vybírala, ale chtěla by z nich mít nějaký příjem, kterým by si přilepšila k důchodu. Žádné velké výdaje neplánuje a podle věku dožití jejích rodičů má před sebou ještě dlouhý život.

Z toho jsem vycházel, že je potřeba najít finanční produkty, které nabízejí nějaký pravidelný příjem a není potřeba se zneklidňovat volatilitou portfolia, protože klientka peníze vybrat nebude chtít.
V portfoliu jsme nechali spořící účet, aby měla klientka nějaké připravené peníze pro případné výdaje. Na životní pojistky jsme si nechali poslat výpisy s přehledem zůstatku a předpokládáným odkupným. Zjistili jsme, že u jednoho pojištění by odkupné na konci období bylo menší, než kolik by klientka ještě musela zaplatit, proto jsme tuto pojistku zrušili. U druhého pojištění čekáme, až se bude dát vybrat zůstatek bez sankce. Moc z těchto produktů ale nakonec nezbyde.

Balancované fondy jsme prodali a nakoupili za ně dluhopisové fondy a dluhopisy, repofond, dále investuje do P2P půjček, půjček zajištěných nemovitostmi, v době vyšší inflace měla také nakoupené státní protiinflační dluhopisy. Už jsme také využili příležitosti a investovali volné prostředky do výkupu nemovitosti.
Klientka je zatím spokojená a už se bojí míň volatilnějších investic, takže její pravidelné příjmy se zvyšují a hodnota portfolia konečně začíná růst.

 A jaké je tedy mé doporučení, kde hledat dobrého finančního poradce? Jestli chcete mít jistotu vzdělaného poradce, tak hledejte nějakého s titulem EFA nebo PFP (vybírat můžete na stránce vzdělávací asociace EFPA, seznam je až dole na stránce) a jestli chcete vybírat spíš podle referencí předchozích klientů, tak hledejte třeba na stránkách Dobrý poradce.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení