Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Jak to bude se státními příspěvky v penzijním připojištění

Již v minulých článcích jsme se zmiňovali o tom, že se blíží poslední šance na změnu našeho penzijního fondu. Neříkali jsme si však ještě, že od roku 2013 bude stát vyplácet jinak státní příspěvky v penzijním připojištění. Jak to bude vypadat, si povíme v tomto článku.

Pokud nejsme spokojeni s naším penzijním fondem, máme teď poslední možnost jej změnit, aniž bychom byli později jakkoliv znevýhodněni. Od března už to nebude možné. Současné penzijní fondy se přemění na transformované fondy a společně s účastnickými fondy budou tvořit třetí pilíř důchodového systému. O pilířích důchodového systému jsme si povídali už v jiném článku. Účastnické fondy vzniknou příští rok a nebude u nich platit pravidlo nezáporného výnosu – tím se budou zásadně lišit od transformovaných penzijních fondů, které byly sjednány ještě podle současných pravidel. Stát nám u nich garantuje nezáporné zhodnocení. Navíc u účastnických fondů nebude možné po patnácti letech spoření zažádat o výsluhovou penzi, tj. nechat si vyplatit polovinu z naspořené částky.

Od roku 2013 pak dojde také ke změně státních příspěvků v transformovaných penzijních fondech. Státní podpora bude vyplácena při minimálním měsíčním vkladu 300 Kč. Při uložení této sumy, dostaneme od státu příspěvek 90 Kč. Budeme-li ukládat více, je výše státního příspěvku 20 % z částky nad 300 Kč. U vkladů od 1 000 Kč získáme od státu maximální příspěvek 230 Kč.

Pokud potřebujete poradit se změnou penzijního fondu nebo získat další informace, využijte kontaktů na těchto stránkách.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů