Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Je to jako plán cesty

"Čím dál víc různých lidí cestuje na čím dál víc různých míst," mohla by znít parafráze výroku Jirky Macháčka z filmu Samotáři. Ano, žijeme v době cestování. Za prací, zábavou či kvůli dovolené se přemisťujeme odněkud někam, a pak zase zpátky. Předtím si celkem přirozeně stanovíme, kam se chceme dostat, jak dlouho to bude trvat, jaké dopravní prostředky použijeme a kudy pojedeme. A ovšem, kolik nás to bude stát.

Určení cíle je zásadní, od něj se odvíjí všechno ostatní. Na cestu do vedlejšího města přece nebudeme shánět letadlo, z Brna do Pardubic asi nepojedeme přes Hodonín. Se zřetelem na konečný výsledek sestavíme cestovní plán, jehož součástí je mapa, rozpočet a použité prostředky. A potom podle něj postupujeme k vytčenému cíli.

Samozřejmě, že při samotném cestování vzniknou mnohé odchylky. Něco se porouchá, na cestě jsou objíždky, dokonce někdy chceme nebo jsme nuceni změnit konečnou destinaci. Pak je třeba plán modifikovat. Přesto nikdo nemůže tvrdit, že je rozumné vydat se do světa jen tak, nahodile. Zejména pokud je cíl velmi vzdálený. Ve většině případů bychom se nedostali, kam jsme měli namířeno.

Je s podivem, že uvedené zásady jsou pro většinu lidí při cestování celkem samozřejmé, avšak v oblasti vlastních financí se spousta z nich chová právě opačně.  Buďto neplánují vůbec, v lepším případě řeší pouze krátkodobé cíle, jejichž dosažení je poměrně snadné a jakýkoli zvolený prostředek je celkem vhodný. Na návštěvu ke kamarádovi ve vedlejší vesnici můžeme dojet na kole, na motorce nebo autem či autobusem. Dostaneme se tam dokonce i pěšky. Cestujeme-li však přes půl světa, je podrobný plán nezbytností. Stejně tak je třeba postupovat, jestliže před námi leží finančně náročné, dlouhodobé cíle. Bydlení odpovídající rodinnému standardu, co nejlepší vzdělání našich dětí, finanční nezávislost po skončení pracovní aktivity. Postupovat v těchto případech nahodile ovlivní ve většině případů velmi negativně rodinný rozpočet, často svých cílů nejsme vůbec schopni dosáhnout. A vzdáváme se jich, zatímco při efektivním využití stávajících zdrojů si pocity frustrace můžeme ušetřit.

Často slýchám argumenty typu: "k čemu plánovat, když trhy jsou chaotické, finančním instrumentům nerozumím, už jsem se tolikrát spálil, prodejci produktů jsou prolhaní, nedá se jim věřit…," a tak pořád dokola. Avšak tytéž argumenty platí i v oblasti cestování! "Na GPSku se nedá spolehnout, posledně jsme na cestě na Chalkidiki píchli kolo a čtyři hodiny čekali na opravu, vlak měl zpoždění přes dvě hodiny, cestovka nás pěkně natáhla – dali nám mizerný pokoj a ještě zaúčtovali dodatečné poplatky…" To všechno se stává, přesto cestujeme. Jeden můj kamarád si nesedne do letadla, pokud není víceméně namol. Má z létání panickou hrůzu. Přesto, chce-li se dostat do Tunisu či na Korfu, letí. Neexistuje totiž jiný dopravní prostředek, kterým lze rychle a efektivně překonat dlouhé vzdálenosti. Stejně tak nelze dosáhnout finančně náročných cílů na dlouhém období bez použití akciových investic. Rizika ve formě kolísavosti jsou větší a je třeba se s nimi vypořádat, avšak jejich výkon nelze ničím nahradit.

Není jediný důvod, proč byste se měli ve financích chovat jinak, než když se vydáváte na cesty pracovní či za zábavou. Stanovíte-li si vlastní finanční plán, získáte neocenitelný pocit jistoty a svobody. Ovšemže jej budete nesčetněkrát měnit a upravovat, nakonec však s jeho pomocí dosáhnete svých cílů. Nesejde na tom, že finančním instrumentům tak docela nerozumíte. Při plánování dovolené rovněž nezařizujete všechny detaily osobně. Prostě si vyberete cestovku, která se o všechno postará. Dobře zvolený finanční poradce vám ušetří hodně starostí a zajistí potřebnou odbornou úroveň. Co byste měli udělat vy?
Tohle:

  • Stanovte si své životní cíle a priority co do objemu a termínu plnění
  • Proveďte rekapitulaci stávajících zdrojů
  • Za pomoci finančního poradce vypracujte osobní finanční plán
  • Největší pozornost věnujte dlouhodobým a finančně náročným cílům, krátkodobé a levné záležitosti vyřešíte snadno přitom
  • Důsledně plán dodržujte
  • Při významné změně osobní situace nebo vnějších podmínek proveďte patřičné změny

A na závěr jeden vzkaz ze slunečních hodin radnice v Novém Městě nad Metují: Hora ruit, respice finem. Přeloženo z latiny to znamená Čas běží, pamatuj na konec. Tak tedy neváhejte a pusťte se do toho, čas je i v ekonomii nejcennější deviza, která mizí v dálavách a nedá se vrátit.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení