Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Jedno z úskalí spotřebitelských půjček

Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Z faktů uvedených ve stati Vyznejte se v úvěrech plyne, že je rozumné rozeznávat „dobré“ a „špatné“ dluhy.  Odlišení je poměrně jednoduché: pokud je úroková sazba půjčky (ovšemže včetně všech přidružených poplatků, tedy RPSN) nižší než úrok, který jsme schopni dosáhnout svými investicemi, jedná se o dobrý dluh. A ty ostatní jsou špatné. Mezi ně bezesporu patří nejrůznější spotřebitelské úvěry. Jimi financujeme mnoho věcí, které podle reklamy velmi nutně potřebujeme. Následně se většinou ukáže, že bychom se bez nich docela klidně obešli.

Čas od času však v domácnosti vypoví poslušnost některý z přístrojů, které nám opravdu usnadňují život, jako je pračka, lednička, vysavač nebo myčka na nádobí. Jestliže je rodinné hospodaření řízeno racionálně, máme v tu chvíli připraveny patřičné rezervy a novou mašinku hbitě zakoupíme. Potíže mohu nastat, pokud jsme rezervy netvořili vůbec, anebo naopak s vidinou nadprůměrných zisků máme všechny investice umístěny v potenciálně výnosných, o to však hůře likvidních instrumentech, jako jsou akcie nebo akciové fondy. V případě deprese na kapitálových trzích bychom si neuváženým výběrem oddálili finanční nezávislost o pěkných pár let. Patová situace může nastat i v okamžiku, kdy jsme všechny volné prostředky směřovali do stavebního spoření a vázací doba ještě neuplynula. 
 

Zbývá ještě sázka na bohatou tetičku, ale co když jsme se minulý týden pohádali a ona nám nic nepůjčí? Pak je čas uvažovat o spotřebitelském úvěru. Podle roční procentní sazby nákladů vybereme několik společností, které jsou nám v této chvíli ochotny půjčit nejlevněji (či spíše levněji, než ty ostatní – drahé jsou všechny…). Není to však jediná věc, kteru bychom měli zvážit, nežli podepíšeme úvěrovou smlouvu: viz článek Vladimíra Zdražila ze serveru Fincentrum.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení