Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

K čemu jsou vhodné dětské bankovní účty?

Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

V dnešní době je moderní zřizovat bankovní účty pro své ratolesti. Ve škole už se děti dávno nechlubí novými vodovkami. Vítězí ten, kdo má cool mobil nebo ještě lépe svou vlastní platební kartu. Děti na nás proto mnohdy naléhají, abychom jim zřídili účet v bance a k němu kartu s "vymakaným designem". Mnoho rodičů nátlaku dětí podlehne a účet jim založí. A mnozí rodiče tento dětský účet využívají jako náhradu za spořicí nebo investiční produkty. K čemu se vyplatí využít dětské účty a k čemu jsou méně vhodné, Vám napoví tento článek.

Dětské účty nejsou příliš vhodné pro dlouhodobé spoření, protože nabízejí úrok jen o málo vyšší, než běžný účet. Právě proto se hodí spíše k tomu, aby se naše ratolesti učily hospodařit s vlastními penězi, například s kapesným. Účty pro děti oproti běžným účtům pro dospěláky nabízejí nižší poplatky. Dokonce při jejich zřizování dostane malý klient plyšáka nebo jiný dárek a jako bonus pár výběrů z bankomatu zdarma. Zdarma je obvykle také vedení účtu, některé další služby jsou však zpoplatněné.

Banky účty pro děti často inzerují jako vhodný nástroj pro naspoření na budoucnost dítěte a slibují nám výhodný úrok. Pravda, úrok je zde sice o něco vyšší než u běžných účtů, přesto se však na dlouhodobější spoření dětské účty nehodí. Vždyť roční míra inflace obvykle připsaný úrok převyšuje. A pokud přemýšlíte o spoření pro svou ratolest, mohu Vám poradit s výběrem toho správného řešení. Na našem trhu totiž existuje široká nabídka finančních produktů, které jsou pro dlouhodobější spoření vhodnější.

Pojďme se ještě společně podívat, jak to vypadá s účty pro studenty. U vysokoškoláků se předpokládá, že budou po dostudování vydělávat nadprůměrné platy. Pro banky je tedy tato cílová skupina velmi lákavá a dávají studentům zajímavé nabídky. Banky se totiž snaží si tyto klienty udržet i poté, co přestanou studovat. Při zřizování účtu pochopitelně nezapomínají na dárky - tu študákovi nabídnou cedéčko populární skupiny, tu zase roční příspěvky na ISIC kartu. Mnoho operací s penězi nabízejí banky studentům zdarma, dokonce u některých platebních karet je možné za drobný peníz pořídit úrazové připojištění. Přesto i zde platí stejné pravidlo. Pro dlouhodobější spoření nejsou studentské účty příliš vhodné a své uplatnění najdou spíše jako náhrada běžného účtu.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů