Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Koupě ojetého vozu krok za krokem

Sehnat peníze na nákup ojetého automobilu mnohdy nebývá to nejtěžší. Vyznat se ve všech formalitách, které stojí mezi Vámi a skutečným vlastnictvím vozu, je často nad možnosti kupujících. Naštěstí Vám nabízíme srozumitelný přehled kroků, které musíte po koupi auta podniknout.

Vůz již máte vybraný, líbí se Vám, navíc měl skvělé vlastnosti během zkušební jízdy, cena je taktéž přijatelná a peníze jste již sehnali, co zbývá? Bohužel ještě mnoho kroků. Budete se muset postarat o povinné ručení, zajet na evidenční kontrolu, přihlásit vůz a zařídit ještě celou řadu dalších věcí.

Kupní smlouva je rozhodující
Málokdo má rád papírování. Při koupi ojetého vozidla je ale nezbytné. Dohlédněte na to, aby ve smlouvě nebyly jen obecné formulace, ale přesný popis stavu vozidla. V případě pozdější reklamace se bude brát zřetel na to, v jakém stavu bylo vozidlo v momentě koupě. Pokud se jedná o vozidlo, které nebylo podle prodejce nikdy bourané, trvejte na zapsání této informace. Kdyby se později ukázal opak, mohli byste požadovat slevu na ceně vozu.

Povinné ručení je nutností
Už během sepisování kupní smlouvy Vám může pověřený pracovník autobazaru nabídnout uzavření povinného ručení. Pokud je nabídka výhodná, přijměte ji, ušetříte si tak alespoň jednu pochůzku. Záhy po získání této pojistky byste měli obdržet doklad o jejím uzavření (zelená kartička). Ten si pečlivě uchovejte, protože jej budete potřebovat později při přihlášení vozidla.

Evidenční kontrola
Ještě předtím než si přihlásíte vůz na sebe, je třeba zajet do Stanice technické kontroly. Tam bude provedena evidenční kontrola, během které budou ověřeny základní údaje automobilu, jako je například shoda kódu VIN (identifikační číslo vozidla) s doklady. Za tuto prohlídku byste měli zaplatit částku pohybující se okolo 200 korun.

Pokud vůz nemá doklad o tom, že prošel technickou prohlídkou, je třeba ji ve Stanici technické kontroly vykonat. V tomto případě budete muset zaplatit 500 až 800 korun. Obdobné je to i v případě, že vůz v minulosti neprošel emisní kontrolou.

Přihlášení ojetého automobilu
Přihlášení ojetého vozu je už milou, ačkoliv mnohdy zdlouhavou, povinností. Vydejte se na příslušný úřad v místě Vašeho trvalého bydliště a přihlaste automobil do evidence motorových vozidel. S sebou si vezměte doklad o uzavření povinného ručení (zelená kartička) i o tom, že vůz prošel technickou a evidenční kontrolou ve Stanici technické kontroly.

Dále budete potřebovat velký i malý technický průkaz auta a vyplněnou Přihlášku k registraci vozidla a samozřejmě Váš občanský průkaz. Pokud automobil pochází z jiného kraje, nezapomeňte přinést i poznávací značky, které budou vyměněny. Poté už je nutná pouze finanční hotovost. Za přihlášení vozidla zaplatíte částku 800 korun. Blahopřejeme, auto je Vaše.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení