Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Na co si dát pozor při pojištění majetku? Třeba že povodeň není to samé co záplava.

Každý z nás někdy přemýšlí o tom, co po sobě zanechá pro další generace. Pomineme-li duchovní či kulturní hodnoty, zůstávají tady po nás hmotné statky. To je movitý a nemovitý majetek. Ať už pro nás hromadění majetku je či není smyslem života, je jasné, že nějaký majetek k životu nutně potřebujeme. Aby nám majetek posloužil co možná nejdéle a nejlépe, musíme se o něj náležitě starat. A k této péči patří bezesporu jeho pojištění. V dnešním článku si povíme, jaký majetek a před čím má smysl pojistit a na co si dát pozor.

Proti některým rizikům, jako je například ztráta zaměstnání nebo rozbití pračky, nemá smysl se pojišťovat. Jedná se totiž o rizika, kterým můžeme čelit dostatečnými finančními rezervami. Ačkoliv jsou to události nepříjemné, je nutné říct, že se tyto věci v životě prostě stávají a jejich náprava nebo náhrada by pro nás neměla znamenat finanční pohromu. Měli bychom ale také počítat s událostmi, které se sice nedějí dnes a denně, zato však pro nás znamenají velké škody. To jsou hlavně přírodní katastrofy, loupeže nebo vandalismus. A právě tato rizika je vhodné pojistit.

Nejdůležitější část pojistné smlouvy tvoří oddíl, který stanovuje výši částky vyplacené v případě plnění. Ve většině případů platí, že tato částka by měla určovat hodnotu nové věci. Zničí-li tedy povodeň náš starý rodinný dům, měli bychom dostat takovou sumu, za kterou bychom mohli postavit dům nový. Pozor si musíme dát ale na výluky, které často bývají uvedené drobným písmem v pojistných podmínkách. Musíme si také uvědomit naše povinnosti plynoucí z uzavřené smlouvy. Pokud je porušíme, pojišťovna nám škodu nezaplatí. To se vztahuje třeba na pojištění proti odcizení - ve smlouvě bývá striktně napsáno, jakými bezpečnostními opatřeními musíme svůj majetek chránit. Neučiníme-li tak a zloději nám vybílí byt, máme prostě smůlu 

Když už jsme zmínili povodeň jako živelní událost ohrožující majetek, je důležité zde také upozornit, že pojišťovny rozlišují mezi povodní a záplavou. Povodní se rozumí zaplavení vodou, která se vylila z břehů nebo nádrží. Zatímco záplava je taková situace, kdy se voda šíří jiným způsobem než u povodně. To může být třeba průtrž mračen a následné zaplavení domů vodou a bahnem z polí. Máme-li tedy sjednanou pojistku proti povodni a náš majetek poškodí záplava, nedostaneme od pojišťovny žádné nebo jen mizivé odškodnění.

Mnoho lidí si sice pojištění majetku nastaví správně, pak ale na mnoho let toto pojištění neřeší. Aby byl náš majetek chráněn co nejlépe, je dobré provést čas od času revizi pojistek. Je běžné, že se hodnota majetku v čase mění a měnit se mohou i rizika, která majetek podstupuje.

Jaká jsou tedy doporučení pro pojištění majetku? Proti běžným rizikům zpravidla nemá smysl se pojišťovat. Rozumné je pojistit se proti událostem, které by nám způsobily takovou škodu, že bychom ji nebyli schopni pokrýt ze svých finančních rezerv. Potřebujete-li poradit se sjednáním nové nebo revizí stávající pojistky, využijte kontaktů na těchto stránkách.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení