Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Na lyžování v zahraničí se vyplatí připojistit

Informace obsažené v tomto článku jsou mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Při cestování na zahraniční lyžovačku se nevyplatí spoléhat jen na kartu evropského pojištění. Ta se totiž vztahuje jen na nezbytné lékařské ošetření. Navíc platí pro zdravotnická zařízení, která jsou financována z veřejných zdrojů. Zásah horské služby se tak může bez cestovního pojištění velmi prodražit. Transport vrtulníkem do nemocnice se pohybuje kolem 15 000,- EUR. Při využití karty evropského pojištění se na nás navíc vztahují všechny podmínky jako pro místní občany, tedy i finanční spoluúčast.

Cestovní pojištění se rozhodně vyplatí spojit s pojištěním odpovědnosti za škody. To nám pomůže v situaci, kdy způsobíme škodu někomu jinému. Při lyžování to může být zavinění nehody na sjezdovce a škody se pak snadno šplhají k milionům. Výše škody se totiž posuzuje nikoli podle právních předpisů ČR, ale podle právních předpisů země, ve které ke škodě došlo. Náhradu vzniklých nákladů bude požadovat zdravotnické zařízení za ošetření poškozeného, hospitalizaci, provedené lékařské zákroky a léky. Zároveň budou nárokovány náklady na převoz ambulancí, případně bolestné a ušlý zisk poraněného. Pokud se nám podaří na sjezdovce srazit slušně vydělávajícího tuzemce, můžeme si skutečně vykoledovat výlet za všechny peníze. Rakouské statistiky například uvádějí, že za zimní sezónu se stane 70 000 úrazů a z toho je 10 % způsobeno srážkou lyžařů.

Je nutné myslet nejen na škody, které vzniknou v souvislosti s naším zraněním, ale také na případnou škodu, kterou bychom mohli způsobit jiným.

Nastane-li v zahraničí situace, kdy zavinění není úplně jednoznačné, musíme počítat s tendencí advokátů i soudů stranit domácímu účastníkovi kolize. A u většiny lyžařských kolizí se prokazuje zavinění velmi obtížně. Mnohdy chybí svědci a ve srovnání se silničními nehodami nezůstávají téměř žádné stopy. Pro případ takové události lze jednoznačně doporučit, aby účastník nehody nepodepisoval žádný písemný dokument v jiném než mateřském jazyce. V každém případě se vyplatí jednoduchá prevence. Před každým výjezdem sjednat cestovní pojištění spolu s pojištěním odpovědnosti za škodu.

Pojištění je dobré mít i pro sportování na českých sjezdovkách. K tomu je nejvhodnější úrazové pojištění, které hradí trvalé následky, invaliditu, případně smrt.

Pro případné dotazy neváhejte využít kontaktů na tomto webu.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení