Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Několik slov k životnímu pojištění

Nejen v období hospodářského poklesu jsou rodinné finance omezené. V současné době snad trochu víc, avšak i v dobách prosperity je rozumné zacházet s nimi uvážlivě. Nepochybně tak činí většina čtenářů těchto stránek.

Častokrát se ovšem stává, že v centru zájmu stojí především dosažení plánovaných cílů. Nic proti tomu, pracujeme a podnikáme proto, abychom si koupili, co chceme. Nicméně stranou pozornosti mnohokrát zůstává oblast zajištění příjmů. Jak si budeme pořizovat všechny ty věci, když se z nějakého důvodu rodinné příjmy výrazně sníží? „No co, tak to zkrátka nebudu mít,“ můžeme si třeba říci a pochválit se za skromnost. Je zde však několik oblastí, kde něco podobného asi nebude to pravé. Například vzdělání našich dětí anebo vytvoření vlastní nezávislé penze. V těchto případech se jedná spíš o závazek než o pouhé přání. A tedy bychom měli zabezpečit, aby k jejich naplnění došlo děj se co děj. Co se může dít? Toto:

  1. Mohu ztratit práci a nějaký čas ji hledat
  2. Mohu dlouhodobě onemocnět
  3. Mohu se stát invalidním
  4. Mohu zemřít

Vyjma prvního bodu, pro kteréžto riziko je třeba držet patřičnou likvidní rezervu, lze všechna ostatní nebezpečí ošetřit vhodným pojištěním. Povšimněte si prosím slova „vhodným“. Nikoli jakýmkoli. Nikoli takovým, které sjednám neuváženě. Nikoli takovým, které mi jakýsi dealer vnutí bez ohledu na mé majetkové a příjmové poměry. Nikoli takové, které uvedená rizika kryje nedostatečně, tj. v případě pojistné události nenahradí výpadek příjmů plně či alespoň v podstatné míře.

Jak správně spočítat pojistné částky pro jednotlivá rizika bylo na těchto stránkách několikrát uvedeno. Přesto se může stát, že jste již pojištění sjednali a nejste s ním spokojeni. Nebo se změnila situace a pojistné se stává neúnosnou zátěží. Pokud ano, přečtěte si článek Věry Tůmové Co dělat, když nemáte na placení životní pojistky.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení