Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Nenechte na svých investicích vydělávat jiné

Bezpochyby je moudré tvořit rodinné rezervy. Peníze, které odkládáme pro pozdější spotřebu, by měly být v ideálním případě uložené tak, aby něco vydělaly. K tomuto účelu se na trhu nabízí celá řada produktů a velmi záleží na jejich správné volbě. Často se ale střadatelům stává, že na jejich vkladech vydělává někdo jiný.  Mnoho lidí se dopouští chyby zejména v tom, že své peníze investují podle jednoho investičního kritéria.

Abychom vybrali správně, je důležité mít na paměti, že každou investici bychom měli posuzovat podle tří kritérií, které jsou ve vzájemné interakci. Jsou to riziko, výnos a likvidita. Vyšší riziko obvykle znamená možnost dosáhnout vyššího výnosu a nižší likvidity. A naopak. Pokud chceme mít rezervu rychle likvidní, musíme se spokojit s nižším výnosem. K tomu, abychom našli vhodný poměr mezi těmito kritérii, je nezbytné předem určit, k čemu bude rezerva sloužit.

Máte-li zpracovaný finanční plán, je jeho součástí právě také plánování tvorby rezerv a doporučení k jejich alokaci. Podle dat Asociace pro kapitálový trh (AKAT) jsou Češi konzervativními investory.  Přesto byl v loňském roce zaznamenán nárůst investic do dluhopisových a akciových fondů. Je to ovlivněno také tím, že drobní investoři se rádi řídí historickými výnosy. Čím déle akciové trhy rostou, tím více do nich lidé investují. A naopak. Čím déle klesají, tím více z nich vybírají. Je to jedna z chyb, které se lidé dopouštějí a doplácejí na to. Důležité je držet se předem stanovené investiční strategie a vyhnout se pokušením „časovat trh“.

Pro tvorbu krátkodobých rezerv je vhodné využívat spořicí účty a fondy peněžního trhu. Pro dlouhodobé rezervy je vhodné volit investice do akciových fondů a jejich ekvivalentů. Existují také formy uložení peněz, které jsou velmi nevhodné. Obecně lze říci, že jsou to všechny formy investic, které nepokryjí inflační ztrátu. Určitě to jsou běžné účty, jejichž výnos je podobný tomu, jako kdybychom rezervy drželi v hotovosti. Pokud bychom uvažovali s inflací kolem 2,5 %, ztratí takto uložené peníze na své kupní síle po dvaceti letech téměř polovinu. Například z částky 100 tisíc korun by po dvaceti letech bylo pořád stejných 100 tisíc, ale koupili bychom si za ně věci v hodnotě dnešních 60 tisíc. Pro výpočet inflační ztráty můžete použít kalkulačku na tomto webu.

Tvorbu rezerv je vhodné předem plánovat se svým finančním poradcem a hlavně průběžně finanční plán aktualizovat. Pokud budete mít pochybnosti nebo dotazy, neváhejte využít kontaktů na tomto webu.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů