Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Neplacení povinného ručení se může řádně prodražit

Nikdy jste nebourali, a tak nevidíte důvod, proč vyčleňovat ze svého rozpočtu peníze na povinné ručení? Do letošního roku Vám toto rozhodnutí mohlo hladce procházet, nyní se ale Česká kancelář pojistitelů chystá k postihování neplatičů. První dopisy s výzvou k zaplacení pokuty již byly rozeslány, další se chystají na příští týdny.

Ačkoliv má zákonem stanovené ručení vozidla přívlastek povinné, odhadem více jak 300 000 řidičů si s tímto nařízením hlavu nelámalo a poplatek neuhradilo. Letos se jim ale toto „šetřílkovství“ může řádně prodražit. Od ledna letošního roku je za každý den, kdy vozidlo není pojištěno, majitel vozu sankcionován od 20 korun za motocykl až po 300 korun za tahač.

Příspěvek do garančního fondu
Sankce hrozí všem řidičům, kteří mají motorové vozidlo přihlášené do provozu, ale neplatí za něj povinné ručení. Každý den, kdy nebudou mít ručení sjednané, se jim pokuta u osobních vozidel navyšuje o 50-70 korun. Pojišťovny tuto sankci nicméně označují jako příspěvek do garančního fondu, aby bylo provinilcům jasnější, že vyměřená částka neznamená to, že za dlužné období již není třeba platit povinné ručení. I kdyby totiž řidič sankci zaplatil, ale povinné ručení si nesjednal, a naboural, musel by vzniklou škodu hradit ze svého.

Hrozí Vám pokuta?
Do křížku s Českou kanceláří pojistitelů se může dostat i majitel vozu, který je přesvědčen o tom, že má vše v pořádku. Klíčem ke zjištění, zdali sankce hrozí i Vám, je ověření si platnosti pojistné smlouvy. Zjistěte, zda dokument obsahuje aktuální informace o Vašem vozidle, jako registrační značku, identifikační číslo vozidla a číslo technického průkazu. Pokud některý z údajů neodpovídá, může nastat situace, že bude Vaše vozidlo vyhodnoceno jako nepojištěné. Dohlédněte proto na to, aby informace byly aktualizované.

V případě že vozidlo vlastníte, ale nepoužíváte jej, můžete se taktéž dostat do svízelné situace. Ujistěte se o tom, že je automobil zapsán v registru vozidel jako dočasně vyřazený z provozu. Pokud patříte mezi sváteční řidiče, nemůžete této výjimky ve svůj prospěch využít. Vozidlo zařazené do kategorie dočasně vyřazených z provozu totiž nesmí vůbec na veřejnou komunikaci.

Jak příspěvek zaplatit?
Pokud není Vaše povinné ručení v pořádku uhrazené, Česká kancelář pojistitelů Vás o této skutečnosti vyrozumí a budete vyzváni k uhrazení příspěvku do garančního fondu. Částku můžete zaplatit převodem z účtu nebo složenkou, platba v hotovosti není možná. K úhradě by mělo dojít během zákonem stanovené 30 denní lhůty. Jestliže by v této době nedošlo k zaplacení příspěvku, ani by sankcionovaný majitel nedoložil, že vozidlo neprovozoval v rozporu se zákonem, přistupuje se k vymáhání.

Následovat může předání či prodej pohledávky inkasní společnosti. Pokud by ani tento krok nebyl úspěšný, může se přistoupit k podání žaloby u soudu. Požadovaný příspěvek do garančního fondu v řádu několika tisíc by se pak navýšil o náklady spojené s vymáháním a soudními poplatky. Včasná reakce na výzvu k zaplacení se proto rozhodně vyplatí.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení