Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Novoroční předsevzetí

„V tomto roce zhubnu aspoň pět kilo; konečně přestanu kouřit; naučím se slušně anglicky; budu pravidelně sportovat...“ – podobná, a mnohá jiná předsevzetí si v duchu či nahlas mnozí z nás dávají na přelomu roku v tiché naději, že se ono přání nějak vyplní. A jak se rok sejde s rokem, ohlédneme se, a běda – opět se nic moc nezměnilo. Zůstali jsme po uši vězet ve starých zlozvycích a nové dovednosti se nám zas vyhnuly.

Jakákoli změna totiž vyžaduje úsilí a důslednost, a ty jsou podmíněny silnou motivací. Vždyť nás to vlastně ani tak tolik nepálí, že?  Co by však většinu z nás malinko zahřát mělo, je otázka vlastní finanční nezávislosti. Zní to příliš vznešeně a odtažitě? Tak jinak: pojďme si slíbit, že v letošním roce donutíme své peníze pracovat lépe, než doposud.

Takže přestaneme dávat v restauraci spropitné nebo kupovat dětem zmrzlinu? To asi nebude to pravé. Nebo snížíme spotřebu méně než nezbytnou, jako cigarety či smetanové dortíčky? Dejme tomu. Pro začátek by ale stačilo udělat si pořádek v rodinných financích. Takovou pěknou novoroční inventuru: kolik činí příjmy a z jakých zdrojů, kam směřují finanční toky a v jakém objemu, jak jsme na tom s movitým a nemovitým majetkem, kolik zbývá na investice. Jakou mají v současné chvíli strukturu. A dále, jak daleko jsme postoupili směrem k finanční svobodě a co ještě zbývá učinit k jejímu dosažení.

Možná zjistíte, že dluhopisová složka vašeho investičního portfolia je poněkud přebujelá. To jsou jak samotné dluhopisové fondy, tak i jiná aktiva, která svým výkonem této úrovni odpovídají: penzijní fondy, stavební spoření či životní pojištění. Pokud dospějete k závěru, že jich máte oproti finančnímu plánu přespříliš, je to hodně dobrá zpráva. Kapitálové trhy předvedly v minulém roce takovou jízdu z kopce, až se tajil dech. Příjemným důsledkem je neobvykle nízká cena akciových investic, přímých i fondových. Pro realokaci z dluhopisů jedna z nejlepších příležitostí. Totéž platí, pokud držíte významnější část svého kapitálu v likvidních instrumentech. Při větších objemech je samozřejmě rozumné neučinit akvizici naráz, nýbrž v několika postupných dávkách. Žádné strachy, výhodná koupě jen tak honem nezmizí, a vyhnete se riziku dalšího propadu. Každopádně můžete očekávat dodatečný výnos plynoucí z neobvyklé fluktuace trhu. Tedy v případě, že uvedenou operaci skutečně provedete.

Mám za to, že toto předsevzetí není ani komplikované, ani náročné na výdrž, aby si ho každý z nás nemohl splnit. Pomůže nám však ozdravit domácí finance, což přispěje k celkové spokojenosti. A té si přejme navzájem co nejvíc v roce 2009.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení