Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Penze - důchod - vlastní renta

Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Stávající vláda Petra Nečase by se měla postarat o nejpalčivější problémy veřejných financí. Jedním z nich je zajištění dostatečných prostředků pro slušný život občanů po skončení výdělečných aktivit.

Současnou situaci v oblasti důchodového pojištění mapuje článek Petra Goly. Stávající systém bude nutno změnit, na tom se dnes shoduje drtivá většina ekonomů. Kromě nejdůležitější otázky, totiž jak, bude třeba odpovědět ještě nejméně na další dvě: kdy a kdo to zaplatí. A proto nelze očekávat, že ke kýženým změnám dojde rychle a bezbolestně.

Jednu věc však můžeme považovat za víceméně jistou: ať již bude zvolen pro státní důchodový systém jakýkoli model financování a výplaty dávek, rozhodně nepostačí na udržení životní úrovně. A bude tedy nutno čerpat i z vlastních zdrojů.

Dobrou zprávou může být, že na rozdíl od zdlouhavých jednání politiků, vy můžete začít se svojí důchodovou reformou prakticky okamžitě. Potřebujete si k tomu pouze ujasnit východiska. Základní premisou je fakt, že jeden milion zainvestovaný do balancovaného portfolia z výkonem cca 6% p.a. přináší rentu pět tisíc měsíčně (1 000 000 x 6% =  60 000; 60 000 / 12 = 5 000). Díky inflaci nebude takové renta nekonečná, ale můžete s ní počítat pro období dvaceti až třiceti let. Tedy dost na klidné prožití důchodového věku. Chcete-li vlastní nezávislý příjem ve výši řekněme 10 000 korun, potřebujete kapitál 2 000 000 korun. Otázka zní: kolik nyní investovat, abyste takové hodnoty dosáhli?

Záleží, jak jste na tom s časem. Je-li vám třicet pět a plánujete odchod na odpočinek v pětašedesáti, postačí nějakých 2 500 korun měsíčně. V pětačtyřiceti už budete muset odkládat 5 000 korun každý měsíc, a v padesáti 7 600 korun. To v případě, že nevlastníte žádný volný majetek a začínáte od nuly (vliv inflace je ve výpočtech zahrnut).

Nakonec, když jste rozhodli o výši své budoucí nezávislé renty a potřebné měsíční investici, je třeba stanovit, kam investovat. Struktura investičního portfolia pro období nad patnáct let má být agresivní, s podílem růstových akciových titulů až 90%. Poté je však potřeba začít brzdit a postupně přesouvat své aktiva do dluhopisových pozic, u akcií do těch se stabilní a vysokou dividendou.

Zdá se vám to příliš složité? Pokud ano, svěřte celou práci svému spolehlivému finančnímu poradci a požádejte o zpracování finančního plánu. Vám pak zbude už jen maličkost: řídit se jím.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení