Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Předčasný důchod – vyplatí se to?

Státní důchod je stále u mnohých lidí hlavním zdrojem příjmu v důchodovém věku. Většina mých klientů plánuje svoji soukromou rentu na dřívější věk, než ve kterém vzniká nárok na státní starobní důchod. Pobírání renty je pro mnohé vysněným obdobím, ve kterém nebudou muset vstávat na budík, ani trávit dlouhé hodiny v práci. Naplánovat si soukromou rentu je tím jednodušší, čím je člověk mladší. S přibývajícím věkem je vytvoření soukromé renty komplikovanější. V tomto článku se dozvíte, jak je to s předčasným čerpáním státního důchodu a jestli se to vůbec vyplatí.

Předčasný důchod je vhodným řešením pro lidi okolo 60 let, kteří náhle přišli o práci, nebo měli náročné zaměstnání a touží po odpočinku. Stačí splnit několik podmínek a můžete se těšit na pravidelnou měsíční rentu. Ta ale bude oproti ostatním „klasickým“ důchodům krácena.

Do důchodu o 3 roky dříve
Zákony České republiky dovolují odejít do předčasného důchodu lidem, kterým zbývají 3 roky do penze. Další podmínkou je to, aby žadatel měl za sebou nejméně 25 let důchodového pojištění. V praxi to tedy zpravidla znamená, že zájemce o předčasný důchod byl alespoň 25 let zaměstnán, anebo odváděl sociální pojištění sám, jakožto osoba samostatně výdělečně činná.

O kolik budete mít nižší důchod
Aby možnosti odchodu do předčasného důchodu nevyužívali všichni, a nečerpali tak ze státní pokladny obrovské částky, čeká na zájemce několik nevýhod. První je bezesporu fakt, že za každých 90 dní, které zbývají do odchodu do klasické penze, bude důchod zkrácen o 0,9 procenta výpočtového základu.

Nepříjemným zjištěním je i to, že na rozdíl od běžných důchodců, má předčasný penzista omezené možnosti přivýdělku. Nemůže vykonávat žádnou výdělečnou činnost, tedy práci, ze které se odvádí sociální pojištění. Klasická pracovní smlouva či podnikání by tak předčasného důchodce snadno připravily o vyplácení renty.

Jak si přivydělat
Vzhledem k tomu, že krácení důchodu o 0,9 procenta výpočtového základu za každých 90 dní zbývajících do důchodu je trvalé, je třeba myslet na zadní vrátka. Možnost přivýdělku nabízí drobné podnikání (tak aby nevznikla povinnost odvádění sociálního pojištění), ale především dohoda o provedení práce. Jejím prostřednictvím lze u jednoho zaměstnavatele pracovat 150 hodin, aniž by byl výdělek omezen.

Vyplatí se předčasný důchod?
Řada lidí odmítá předčasný důchod jako nevýhodný kvůli trvalému snížení důchodu. Klasická penze se tak zdá být na první pohled výhodnější, protože penzista bude dostávat každý měsíc více peněz. Jenže pokud vezmeme v potaz fakt, že kromě uspořeného času získává předčasný důchodce oproti běžnému penzistovi i 36 důchodů, které za 3 roky obdrží, dostává se předčasný důchod do výhody. I tak by trvalé snížení penze u předčasných penzistů nemělo být opomíjeno.

Pozitivním faktem ale je, že pokud by důchodce zjistil, že je renta nedostatečná a ani přivýdělky nejsou dostatečným řešením situace, je možné předčasný důchod přerušit a vrátit se do klasického zaměstnání. Díky dalším odpracovaným měsícům je možné následné navýšení penze. V tomto případě je ale vhodné se poradit s úředníky ze správy sociálního zabezpečení, abyste měli jistotu, že odpracovaný čas bude pro navýšení vašeho důchodu dostatečný.

Pro mladší generace je namístě přemýšlet o soukromé rentě, která je nezávislá na výši státního důchodu. Demografický vývoj v naší zemi jednoznačně směřuje k tomu, že věková hranice pro státní důchod se bude neustále zvyšovat.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů