Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Přišli jste o auto na leasing? Poradíme, jak postupovat

Odcizení automobilu či jeho poničení patří mezi noční můry řidičů. Pokud se navíc jedná o vozidlo pronajaté prostřednictvím leasingové společnosti, je třeba počítat s řadou formalit a nepříjemných důsledků. Zjistěte, jak v těchto situacích postupovat a jak předcházet zbytečnému doplácení za škody na voze, které jste nezavinili.

Pokud máte automobil na úvěr, nemusíte si příliš lámat hlavu s tím, co byste měli dělat v případě jeho odcizení či poškození. Vůz je plně váš, tudíž byste nepříjemnou situaci řešili přímo s vaší pojišťovnou. Ta by následně poslala peníze vyplývající z pojistky na váš účet a nemuseli byste řešit podíl bankovního ústavu, od kterého jste si úvěr brali. U automobilu na leasing je ale situace o něco komplikovanější.

Krádež
Ráno se vzbudíte a zjistíte, že automobil je pryč. Nyní je třeba zkontaktovat policii, pojišťovnu i leasingovou společnost. Poté co všechny tyto instituce informujete o nepříjemné události, nepřestávejte s posíláním splátek. Klíčovým momentem je den, kdy policie vydá usnesení o odložení pátrání po vozidle. Tento dokument zašlete opět do pojišťovny i leasingové společnosti. Následně přichází na řadu vyrovnání s leasingovou společností prostřednictvím předčasného ukončení leasingové smlouvy.

Dopravní nehoda
Pokud došlo k dopravní autonehodě, vydejte se s protokolem o nehodě do příslušné pojišťovny. V ní vyplňte hlášení o pojistné události a samozřejmě nezapomeňte neprodleně informovat i leasingovou společnost, které automobil po dobu trvání smlouvy patří. Ať do leasingové společnosti zatelefonujete, a nebo zašlete e-mail, připravte si předem důležité údaje. Při ohlašování nehody nezapomeňte uvést datum události, SPZ automobilu, číslo leasingové smlouvy a přibližný rozsah škody. Naskenujte či okopírujte i protokol o nehodě a po domluvě jej co nejdříve zašlete. O škodě na vozidle informujte leasingovou společnost i v momentě, kdy došlo k poškození vinou vandalů.

Můžete i doplácet
Pokud bylo vozidlo poškozeno v takové míře, že už není pojízdné a v úvahu nepřichází ani jeho oprava, dochází zpravidla k předčasnému ukončení leasingové smlouvy. Finanční vypořádání s leasingovou společností se následně odvíjí od toho, jakou sumu společnost získá od pojišťovny. Z obdržené částky bude odečten zisk, který vyplývá z leasingové smlouvy, a případně i pokuta za předčasné ukončení smlouvy. Pokud by ke krádeži či destrukci vozu došlo záhy po uzavření smlouvy, je možné, že částka vyplývající z pojištění nepokryje pohledávky, které má leasingová společnost vůči klientovi. Následně tedy může dojít k situaci, kdy nájemce auta splácí dále již neexistující vůz.

Jak se bránit
K základnímu balíčku pojištění si mohou řidiči vybrat i další doplňková pojištění, která pomohou zmírnit důsledky nepříjemných událostí. Jedná se o pojištění skel, pojištění nákladu na zapůjčení náhradního vozidla či pojištění právní ochrany. Pokud se spíše než nehody obáváte neschopnosti splácení, lze se pojistit i v tomto případě. Speciální pojistka se vztahuje na případy, kdy dojde k úmrtí, plné invaliditě či pracovní neschopnosti klienta vinou úrazu nebo nemoci. Tyto pojistky vám sice nezaručí, že se nebudete muset potýkat s nepříjemnými situacemi, ale jistě vám je pomohou zmírnit.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení