Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Protiinflační dluhopis

Protiinflační dluhopis

Vývoj inflace si říká o to, aby investoři do protiinflačních dluhopisů popřemýšleli, co s nimi dál. Na žádost klienta jsem se podíval na odhady analytiků ČNB a komerčních bank a vychází z toho, že je momentálně lepší sáhnout po jiných variantách dluhopisů. Pro vaší představu - normální státní dluhopis splatný v roce 2026 má výnos 4,20%.

Z uvedených bankovních analýz vyplývá, že od roku 2024 se dá očekávat výnos protiinflačních dluhopisů kolem 2%. Určitě se najdou skeptici, kteří s tím nesouhlasí, ale ekonomická situace vysoké inflaci moc nepřeje – klesající maloobchodní tržby, nedostatek zakázek ve stavební výrobě, vysoké ceny, které už lidi nejsou ochotní akceptovat a jezdí nakupovat za hranice, vláda nerozhazuje peníze tak jako v minulosti. Kdo si může v takové situaci dovolit zvyšovat ceny?

Centrální banka nám také dala jasný signál, když na jejím zasedání nesnížila úrokové sazby a inflace klesá v souladu s její prognózou, která odhaduje inflaci v roce 2024 kolem 2,0%.

Co s protiinflačním dluhopisem dělat? Klidně je prodejte. Pokud se rozhodnete protiinflační dluhopisy nyní prodat, tak ten vysoký výnos za rok 2023 ještě dostanete a získané peníze můžete investovat dál. Situaci jste využili dokonale a je možná čas přesunout kapitál někam jinam.

Proces prodeje dluhopisů je velice snadný a měl by zabrat do 10 minut.

Na stránce https://www.sporicidluhopisycr.cz/ se přihlaste do majetkového účtu (odkaz je vpravo nahoře). Přihlášení je možné buď přihlašovacími údaji (najdete je ještě někde?) nebo velice snadno pomocí bankovní identity. Tím se dostanete na svůj účet. Samotný pokyn k prodeji dluhopisů provedete v levém menu v záložce Další služby – Předčasné splacení.

Majitelé dluhopisů mají možnost požádat o předčasné splacení každý rok a držitelé těch s největším vydaným objemem, tj. splatné v prosinci 2026, mají letos nejzazší termín 8.listopadu.

Výnosy dluhopisů vydaných před 1.1.2021 jsou daněny srážkovou daní, takže výnosy, které při prodeji získáte, už nemusíte danit.

Až vám přistanou peníze na účtu a nebudete vědět, co s nimi, tak se mi ozvěte a vymyslíme nějakou výhodnější investici. Nebo mi napište rovnou na vchvostik@gmail.com a já se vám po provedení odkupu ozvu.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení