Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Realokace investičního portfolia II.

Dnes se podíváme na výsledky, jakých dosáhl náš modelový investor během patnáctiletého období, kdy byl nucen absolvovat dva těžké propady trhů. Investování bylo ukončeno v nejméně vhodném okamžiku, kdy vrcholil druhý volný pád trhů.

Pokud náš investor respektoval zvolenou strategii, pak jeho situace na konci roku 2088 vypadala takto:

Jeho majetek se zvýšil o padesát procent, což znamená průměrné roční zhodnocení kolem tří a půl procenta. Přitom očekávaný výnos je u balancovaného portfolia kolem 6% p.a. Zdá se tedy, že v extrémních podmínkách, kterých jsme svědky v posledních letech, tato strategie nedává moc zajímavé výsledky.

Co by se však stalo, kdyby investor neprováděl každoroční rebalancování stavů obou účtů?

Vidíme, že by se ocitl v třináctiprocentní ztrátě. Dobrá, a co kdybychom investovali pouze do akcií, s dluhopisy a realokací bychom se nezdržovali? Tuto situaci znázorňuje následující tabulka a diagram:

Celkové zhodnocení kolem deseti procent, což je lepší, než u portfolia bez rebalancování, ale výrazně horší, než u strategicky řízeného investičního systému.

Na základě tří uvedených modelů lze tedy prohlásit, že pro běžného investora je diskutovaný způsob pravidelně rebalancovaného portfolia nejvhodnější. A to i když má docela smůlu a během svého investičního období je nucen projít dvěma dost velkými krizemi.

Dále je třeba poznamenat, že výsledek není zdaleka tak špatný, jak se může zdát na první pohled. Jde o to, že uvažované portfolio je modelováno pro finanční nezávislost. Ve chvíli, kdy je skončeno aktivní investování, zůstává v majetku 40% akcií a 60% dluhopisů. To znamená, že při oživení trhů, které dříve či později nastane, zajistí akciová složka dodatečný nárůst majetku. Prostředky potřebné pro zajištění běžných příjmů je do té doby možno čerpat z dluhopisové části.

Další otázka může znít: jak by se situace změnila, pokud bychom ukončili investice třeba o dva roky dříve? Na to se podíváme zase příště.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení