Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Realokace investičního portfolia III.

Ve třetím pokračování článku na téma realokace portfolia se kromě jiného dozvíte, co právě chystá se svými investicemi Warren Buffet.

Strategicky řízené investiční portfolio pravidelných investic je výhodnější, než portfolio nebalancované nebo pouze akciové. Úmyslně jsme vybrali nejhorší možné období, kdy období růstu byla proložena velmi hlubokými propady, z nichž ten druhý byl velmi rychlý a hluboký.

Nyní se podívejme na výsledky naší teorie, pokud bychom ukončili investice o dva roky dříve:

Realokace investičního portfolia III.

V tomto případě dosáhneme kýženého zhodnocení kolem 6% p.a.

Naše modelace tedy prokázaly, že:

  • Koncept pravidelných investic umí zajistit kladné saldo i v případě vysoké volatility trhů
  • Nejlepších výsledků dosáhneme pravidelným rebalancováním portfolia v závislosti na zkracujícím se investičním horizontu
  • Postihne-li nás velká smůla a trefíme se do tak dramatických období, jako bylo posledních deset let, náš výsledek bude kladný, leč nepříliš zajímavý; v ostatních obdobích můžeme počítat s průměrným výnosem kolem šesti procent ročně, i více.

Shora uvedené platí, pokud nastavíme správnou strategii a budeme ji mechanicky dodržovat, stůj co stůj. Nicméně, mohli bychom si položit další otázku: Lze tuto strategii nějak vylepšit? Odpověď zní: ano, lze, avšak je to již práce pro poněkud kvalifikovanějšího investora.

Mohli jste si povšimnout, že v jednom z minulých článků byla uvedena rozsáhlá citace z rozhovoru s Warrenem Buffetem. Jedná se o jednoho z nejbohatších lidí planety. Byl manažerem řady fondů, z nichž nejznámější je Berkshire Hathaway. Po celou svou kariéru dokázal zhodnocovat vložené prostředky průměrně dvaceti procenty za rok, samosebou na delším období. Jeho přístup není spekulativní, na rozdíl od řady jiných investorů, kteří zvládli i daleko vyšší výnosy, avšak záhy o ně opět přišli. On sám se považuje za žáka Benjamina Grahama, jehož knihu Inteligentní investor vydalo nakladatelství Grada Publishing. Pro aktivnější řízení investičního portfolia obsahuje velmi důležitá poučení.

S pomocí nových vědomostí a informací budete pak moci lépe identifikovat, kterou složku je vhodné posílit na úkor té druhé, navzdory mechanickému modelu. K současné situaci Warren Buffet poznamenává: „Donedávna jsem měl veškerý svůj osobní majetek v obligacích. Nyní jsem jej celý převedl do vybraných amerických akcií.“

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení