Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Sjednat pojištění online nebo offline?

Sjednat pojištění online nebo offline?

Dostávám dotazy, jestli má smysl sjednávat pojištění s poradcem, když je internet plný srovnávačů pojištění. Pokud nemáte rádi kontakt s lidmi, zkuste online, ale počítejte s tím, že pojištění není jednoduchý produkt a raději se podívejte na mých pár dobře míněných poznámek. Předem pro úplnost uvádím, že pojištění nedělám, takže se tímto článkem nesnažím nikoho přemlouvat, aby uzavřel pojištění se mnou.

Při sjednávání pojištění máte dvě možnosti, jak si ho sjednat - sami online (největší poskytovatel online pojištění je www.epojisteni.cz) nebo s poradcem (nabízí výběr z většiny pojišťoven na trhu), případně můžete pojištění sjednat ve vámi vybrané pojišťovně (moc nedoporučuji).

Revizi smluv, která by se měla dělat jednou za 3-5 let nebo při změnách ve vaší životní nebo majetkové situaci, počítače ještě dělat neumí. Pro revizi proto musíte kontaktovat dobrého poradce.

Sjednávání pojištění online:

Výhody - rychlost a snadnost podpisu a zaplacení smlouvy
Nevýhody - musíte vědět, které pojištění zvolit a jak vysokou pojistnou částku uvést. V případě pojistné události si budete muset vše řešit sami.

Sjednávání pojištění s dobrým poradcem:

Výhody - vybere správné pojištění, které potřebujete. V případě pojistné události vám pomůže s vyřízením a eliminuje chyby, díky kterým by pojišťovna mohla uplatnit výjimky z plnění pojištění.
Nevýhody - delší vyřizování, protože zákon vyžaduje spoustu papírování. Nutný osobní kontakt.

Pár vysvětlivek k některým výše uvedeným názorům.

  • 1) Proč nedoporučuji zajít do jediné pojišťovny. Srovnání je důležité nejen z hlediska ceny - nejlevnější určitě neznamená nejlepší, ale je důležitý i rozsah pojištění, výše pojistného plnění a zkušenosti s plněním pojištění.
    Myslíte, že v nejmenované největší pojišťovně mají její zaměstnanci dokonalý přehled o produktech své pojišťovny? Nemají. Manželka v minulosti pojistila děti ihned po narození a v pojištění měla i pojistný produkt, za který by v případě pojistné události pojišťovna neplatila, protože je v pojistných výjimkách u dětí do 3 let. Ale rádi si za to nechali zaplatit a my jsme na to přišli až v okamžiku, kdy jsme si nechali zkontrolovat smlouvy poradcem.
  • 2) Jak vybrat správné pojištění není třeba u pojištění domácnosti a nemovitosti tak jednoduché, jak se zdá. Víte třeba, které pojištění kryje poškození vestavných skříní, kuchyňské linky, vytopení sousedů (ať už prasklou trubkou nebo hasiči, kteří hasí požár ve vašem bytě)? Pokud ne, tak potom ani nemůžete nastavit správnou výši pojistné částky.
  • 3) Dobrý poradce vám navrhne pojištění podle potřeb, které mu řeknete a srovná to s vašimi finančními možnostmi. Špatný poradce vám vybere pojištění takové, ze kterého má nejvyšší provizi nebo vás stojí nejméně, protože ví, že tím vás přesvědčí nejlépe. Dobrý poradce se také neustále vzdělává, aby znal všechny aktuální podmínky. Špatný poradce se něco naučí a potom doporučuje to samé. Jak poznat dobrého poradce? Dobré je sehnat poradce na doporučení (ideálně od někoho, kdo už prošel nějakou pojistnou událostí). Případně zvolit takového, u kterého máte záruku, že má zájem na sobě stále pracovat (osobně bych doporučil někoho s titulem EFA za jménem).
    Chcete na někoho doporučení? Neváhejte mě kontaktovat. Já osobně pojištění nedělám.
  • 4) Výjimky z plnění pojištění - stačí špatná formulace ve vyplněném formuláři k pojistné události a pojišťovna platit nebude.
  • 5) Životní pojištění je velice složitá záležitost. Důležité je nastavení pojištění, které potřebujete, ne pojištění, které je nejlevnější. Nejlevnější je úrazové pojištění, ale to nekryje rizika, která pojistit pravděpodobně potřebujete. Existuje online pojištění Mutumutu.cz, kde si můžete pojištění sjednat sami online. Ale to bych doporučil jen těm, kteří nemají rádi kontakt s lidmi, jinak bych důrazně doporučoval poradce. Výběr poradce podle pravidel jako v bodě 3). Na EFA kurzech jsme dostali smysluplnou metodiku, jak by mělo pojištění vypadat a jak počítat pojistné částky a podle toho bych se řídil.
Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení