Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Skvělé zhodnocení portfolií mých klientů za rok 2021

Skvělé zhodnocení portfolií mých klientů za rok 2021

Rok 2021 byl pro zhodnocování investovaných peněz mých klientů velice úspěšný. Portfolia se zhodnotila v rozpětí 5%-16%. Zajímavé je, že i nejkonzervativnější investice si připsala 5,40% po zdanění (investice do státních dluhopisů) a překonala tak zhodnocení smíšeného portfolia, které se zhodnotilo jen o 5%. Smíšené portfolio je z 50% tvořeno akciovým fondem zaměřeným na akcie dividendových společností a z dalších 50% fondem krátkodobých dluhopisů.

Nejlépe zhodnotilo portfolio složené čistě z akciových fondů a ani současný propad nedostal toto portfolio do záporných hodnot. Na tomto portfoliu je krásně vidět pozitivní vliv širší diverzifikace - klientka má v portfoliu 10 různých fondů a i v současné době některé z jejích fondů dokážou peníze zhodnocovat a tím tak chrání celkové portfolio proti poklesům. Součástí tohoto portfolia je také fond, který za poslední 2 roky zhodnotil vložené peníze o 80%, ale na něm je v současné době poklesů krásně vidět, že čím vyšší výnos, tím větší volatilita a není tak vhodné vše vsázet na jednu kartu. V dlouhém období bude tento fond určitě mít zase nadprůměrnou výnosnost, ale za cenu zvýšené kolísavosti ceny.

Rok 2022 bude stále výzvou pro složení konzervativních portfolií. Pro konzervativní investory stále nejsou k dispozici žádné zajímavé standardní instrumenty, takže pro ně musím hledat instrumenty nestandardní.
Při tvorbě dynamických portfolií se nic nemění. Naopak současné poklesy cen jsou vhodnou příležitostí pro nákup akcií.

Jako příklad nestandardní investice pro konzervativnější investorku je investice do bytů se zhodnocením 11% p.a. a zajištěním uvedenými byty. Uvedené zhodnocení je "garantované" budoucí kupní smlouvou. V případě, že dlužník nesplatí, tak klientka prodá nemovitosti za výrazně vyšší cenu.

Máte zájem se pobavit o možnostech zhodnocení vašich volných peněz? Kontaktujte mě a můžeme se nezávazně sejít nebo prodiskutovat telefonicky. Jen upozorňuji, že jsem certifikovaný poradce a pod kontrolou spousty dozorových orgánů, takže konkrétní doporučení bez předchozí schůzky, na které podle zákona musím zjistit váš investiční profil, ze mě nedostanete.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení