Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Státní dluhopisy šly na dračku. Nejsou ale tak výnosné, jak se o nich říká.

Do pátku bylo možné rezervovat si u vybraných bank státní dluhopisy. O tuto investici byl mezi lidmi takový zájem, že ministerstvo financí muselo prodej dluhopisů ukončit daleko před plánovaným koncem. Ten byl původně stanoven na 1. listopadu, přesto si však lidé objednali dluhopisy za více než 20 miliard korun, ačkoliv jejich základní emise byla poloviční. Dosud jsme ze všech stran slýchali, jak jsou státní dluhopisy výhodné. Není to ale úplně pravda – existují výnosnější konzervativní produkty.

Stát vydal tři typy dluhopisů – jednoleté s výnosem 2 % a dva druhy pětiletých (kupónové a reinvestiční). U pětiletých dluhopisů jsou úrokové sazby stejné, liší se však tím, že u kupónových dluhopisů nám stát každý rok vyplácí výnos a u reinvestičních dluhopisů jsou výnosy reinvestovány formou dluhopisů na náš majetkový účet. Zatímco u jednoletého dluhopisu je roční úrokový výnos daný, u pětiletých dluhopisů si jej musíme spočítat. Úrokový výnos s lety roste – od 0,85 % v prvním roce po 6 % v pátém. Průměrný roční výnos u reinvestičních dluhopisů, které jsou nejvýnosnější, činí přibližně 3,2 %. Srovnáme-li výnos s jinými konzervativními produkty (např. termínované vklady nebo spořicí účty), nalezneme na trhu výhodnější nabídku. Pravda, výhodou státních dluhopisů je, že neplatíme daň z úroků, alespoň podle nyní platných pravidel, a můžeme si své peníze kdykoliv vyzvednout, aniž bychom platili sankci za předčasné ukončení.

Stát vydáním dluhopisů zjistil, že mu jeho občané ochotně půjčí své úspory. Proto na příští rok chystá vydání další emise dluhopisů v hodnotě 40 miliard korun. Pokud jste tedy letos nákup cenných papírů nestihli, můžete to v příštím roce napravit. Jak jsme si již ale řekli, existují na trhu výnosnější a stejně konzervativní finanční nástroje. Chcete-li se o nich dozvědět více, využijte kontaktů na těchto stránkách.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení