Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Stavební spoření jako investice

Informace obsažené v tomto článku jsou mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Stavebko je jedním z nejoblíbenějších spořicích nástrojů u nás. Jako každá investice má své nepopiratelné výhody, ale také jisté vady na kráse. Pojďme se dnes podívat na jeho parametry, abychom mohli určit jeho místo ve vyváženém portfoliu.

Jak vidno z diagramu, výnosnost (efektivní úrok) stavebního spoření s časem klesá.
Nejzajímavější je pro dobu spoření 6 let. Tam dosahuje výkonu skoro 6 % p.a. Jakmile používáme stavební spoření déle, jeho výhodnost klesá.

   efektivni_urok_stavebniho_sporeni

Proč k tomu dochází? V prvním roce máme na účtu vloženo 20 000,- Kč. Dostaneme od stavební spořitelny úrok 2 % a od státu podporu 3 000,- Kč. Ta činí z v tuto chvíli plných 15 % z našeho vkladu. Až budeme spořit šestým rokem, stav účtu vykazuje přibližně 142 000,- Kč. I zde dostaneme úrok od stavební spořitelny 2 % a k tomu státní podporu ve výši 3 000,- Kč. Ovšem 3 000,-Kč je nyní pouze 2,5 % z námi vložené částky. Pokračujeme-li dále, hodnota účtu za 12 let činí 300 000,- Kč. I zde bychom získali státní podporu 3 000,- Kč, ale to je pouhých 1,25 % vloženého kapitálu. Pro srovnání: úrok od stavební spořitelny bude 6 000,- Kč.

Tyto úvahy se týkají pravidelně ukládaných prostředků, které jsou omezeny hodnotou 20 000,-Kč za rok. Pokud bychom chtěli investovat více, snížili bychom tím efektivní úrok, neboť bez státní podpory by částka navíc byla úročena jen dvěma procenty.

Hledisko výnosu však není to jediné, co by měl rozumný investor zahrnout do svých úvah. Důležitým aspektem je rovněž likvidita. Ta je významnou nevýhodou tohoto způsobu akumulace prostředků, neboť šestiletá vázací doba neumožňuje volný výběr, ledaže se spokojíme s pouhým dvouprocentním ročním zhodnocením.

Naopak bezpečnost vkladů je zde velkou benefitem: jako jediný produkt u nás je ze zákona plně pojištěn.

Co tedy vyplývá z uvedené analýzy? Svými parametry se řadí stavební spoření na úroveň dluhopisové složky investičního portfolia. Vzhledem k omezené likviditě bychom však neměli veškeré spoření směřovat výhradně do něj, aby bylo možno v případě potřeby alespoň část aktiv v segmentu dluhopisů beze ztráty použít. Ostatní pravidelné vklady dluhopisové části investic jakož i jednorázové vyšší částky umísťujeme do patřičných otevřených podílových fondů.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení