Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Stávky v České republice budou klidnější než ve Francii

Českou republiku čeká mnohem mírnější průběh stávek a nepokojů proti důchodové reformě, než jaký zažila Francie před dvaceti lety. Důvodem je hlavně to, že ve Francii stávkovali pracující proti prodloužení věkové hranice odchodu do důchodu, zatímco v České republice se chystají stávkovat důchodci kvůli postupnému snižování důchodových dávek až o 40%. A je velmi pravděpodobné, že stařečkové se budou vyhýbat hrubému násilí a zapalování aut. Policie je proto připravena k použití umírněných donucovacích prostředků, aby důchodcům zbytečně neublížila.

Takto nějak by mohla vypadat tisková zpráva vydaná v roce 2030 agenturou ČTK, pokud by se do té doby nic nezměnilo ve fungování státního důchodového systému.

Demografický vývoj zcela nekompromisně hovoří o tom, že naše populace stárne. Podle projekce Českého statistického úřadu dojde do roku 2050 k zdvojnásobení počtu obyvatel nad 65 let věku. U nejstarších osob, tj. nad 85 let, dojde dokonce k zpětinásobení jejich počtu. Státní důchodový systém funguje na principu průběžného financování, a pokud se nic nezmění, bude na výběr mezi dvěma řešeními. Mezi dvěma nepříjemnými řešeními. Buď se dramaticky sníží výplaty důchodů, nebo se stejně dramaticky zvýší odvody na sociální pojištění. Je jasné, že důchodová reforma je nevyhnutelná a o její podobě se diskutuje už velmi dlouho. A možná se ještě dlouho diskutovat bude. Je tedy velmi prozíravé si již dnes začít odkládat část vydělaných peněz na pozdější spotřebu v důchodu. A také pečlivě zvážit, kam tyto prostředky ukládat. Od výběru investiční strategie se totiž odvíjí významné rozdíly ve zhodnocení ukládaných částek, o čemž vypovídá níže uvedená tabulka. V ní najdete výsledky spoření tří imaginárních přátel, kteří prozíravě hned po studiu od věku 25 let až do 65 let pravidelně odkládali 2 000,- Kč měsíčně. Každý ale někam jinam. První zvolil penzijní fond se státním příspěvkem a zhodnocením 2,5%. Druhý celou dobou investoval do dluhopisového fondu se zhodnocením 4% a třetí se rozhodl investovat do akciového fondu se zhodnocením 8%. Z výsledků je zřejmé, že kromě pravidelného spoření je důležité i správné zvolení investiční strategie. Pokud se budete chtít poradit o konkrétních řešeních pro Vás, využijte kontaktů na tomto webu.

Investiční nástroj Výsledek po 40 letech při pravidelném
ukládání 2.000,- Kč měsíčně
Penzijní fond se státním příspěvkem 1 762 000,- Kč
Dluhopisový fond 2 372 000,- Kč
Akciový fond 7 029 000,- Kč
Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení