Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Tipy, jak se bránit rostoucí inflaci

Tipy, jak se bránit rostoucí inflaci

Dnešních 100 000kč se za 10 let při průměrné inflaci 2% znehodnotí na reálnou hodnotu 82 000kč (přepočteno na dnešní ceny). Tříprocentní inflace znehodnotí za 10 let peníze dokonce o čtvrtinu. A díky současné situaci se dá čekat spíše vyšší inflace. Jak se tomu bránit? Jedině investováním, nebo zadlužením.

Je potřeba si říct, které oblasti pravděpodobně budou zasaženy růstem cen. Jaké vlivy nyní a v blízké budoucnosti budou ovlivňovat cenovou hladinu?

Monetární stimuly (uvolněná politika centrálních bank) - má vliv na cenu reálných aktiv - můžeme se bránit nákupem reálných aktiv, mezi které patří nemovitosti, akcie společností s reálným majetkem jako jsou továrny a zboží, komodity apod.

Fiskální stimuly (deficity státních rozpočtů) - vliv na spotřební zboží a služby - růst cen si mohou dovolit jen služby, které nelze přesouvat na delší vzdálenosti a nemají velkou domácí konkurenci (kadeřníci, řemeslníci, zdravotní služby, ...). Jinak velká inflace ve spotřebním zboží se nedá čekat - globalizace umožňuje velkou konkurenci po celém světě a nedovoluje zvyšovat ceny. Zdražovat proto mohou pouze globální značky, které nikdo nenahradí (jako např. CocaCola, Apple), ale ne výrobci nábytku nebo technologicky nenáročné elektroniky, protože by jej konkurence okamžitě nahradila.

Problémy v dodavatelském řetězci - růst cen díky nedostatku vstupních dílů. Spousta výrobců musí omezovat výrobu, protože nemají komponenty do svých výrobků. Tomu se říká nákladová inflace a je ideální se jí bránit nákupem akcií firem, které dodávají chybějící díly. Není to jen v oblasti čipů, o kterém se stále mluví, ale i ostatních výrobců. V tomto má Čína nedostižnou pozici dlouhodobě.

Obecně se dá zvyšující se inflaci bránit nákupem komodit, protiinflačních dluhopisů, nemovitostí (v případě, že nedisponujete volným majetkem v milionech korun, tak nemovitostních fondů), výrobců energií, provozovatelů infrastruktury.

Kdo si myslí, že se inflaci dá ubránit nákupem zlata, protožo zlato je přeci jistota, tak je úplně mimo. Například ten, kdo si koupil zlato na začátku roku 1983, tak reálně mělo jeho zlato stejnou hodnotu až v roce 2009. A ten, kdo si zlato koupil v lednu 1980, tak se na jeho cenu reálně dosud nedostal. Více o zlatě napíšu někdy jindy.

Kdo by měl zájem o konkrétní tipy, kam investovat, tak mě může kontaktovat. Např. u komodit to vůbec není jednoduché, o protiinflačním dluhopisu, který by měl být základem každého správného portfolia (nebo snad máte nějaký jiný rozumný dluhopis?), se nikde moc nedozvíte. Z legislativních důvodů totiž nemůžu na blogu ani naznačovat...

A jak jsem to myslel s tím zadlužením v prvním odstavci? Kdo si dnes půjčí na delší dobu peníze za úrok kolem 2% a investuje je, tak na tom vydělává dvojnásob. Zaprvé zhodnocením investice, protože předpokládám, že investujete do produktu s vyšším zhodnocením, než kolik je placený úrok. A zadruhé tím, že rostoucí cenová hladina snižuje hodnotu dluhu (říká se tomu monetizace dluhu).

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení