Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Tipy pro dobrou volbu v důchodové reformě

Informace obsažené v tomto článku jsou mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Prohlédněte si přehledné srovnání českých důchodů s důchody v zemích OECD. Porovnání poměru mzdy a důchodu říká, že čeští důchodci mohou hodně závidět nizozemským. Naopak štědrost českého státního systému by našim důchodcům mohli závidět ti belgičtí. V závěru článku najdete tip, jak si poradit s důchodovou reformou.

 Rozdíl mezi důchodem a průměrným výdělkem je v Česku méně příznivý, než v jiných zemích. V tabulce lze vyčíst, že česká penze je lehce pod průměrem OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj). Čísla v tabulce hovoří o poměru průměrné mzdy a státem vypláceného důchodu. Údaje jsou uvedeny v procentech.

 

Náhradový poměr důchodu k průměrnému výdělku u vybraných zemí OECD
  Poměr důchodu k průměrnému výdělku
Velká Británie 32
USA 40
Belgie 42
Německo 42
Kanada 44
Francie 49
Česko 50
Norsko 53
Portigalsko 54
Slovensko 57
průměr OECD 57,5
Švédsko 58
Polsko 59
Slovinsko 62
Turecko 65
Itálie 65
Maďarsko 76
Rakousko 77
Dánsko 80
Španělsko 81
Nizozemsko 88
Řecko 96
Island 97

 

Tip pro Vás:

Z uvedených údajů by se mohlo zdát, že britský nebo německý důchodce je na tom mnohem hůře než český. Ale není to tak. Významnou část jejich příjmů tvoří příjmy z nepovinných spoření.   Naše příjmy v důchodu neovlivní tolik volba pilíře v důchodové reformě, jako dvě úplně jiné věci. Tou jednou z nich je to, kolik si dáme stranou na pozdější spotřebu. A tou druhou je čas. Nikdy už totiž nebudeme mít před sebou tolik času, jako dnes. Už zítra to bude o den méně. 

Pro odkládání peněz na pozdější spotřebu je již dnes na trhu celá řada finančních nástrojů. Pro radu s jejich vhodným výběrem využijte kontaktů na tomto webu.

Zdroj dat: OECD

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení