Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Trhy jsou dole, a co Vaše investice?

Finanční krize ohrožuje Vaše úspory?
Použijte praktickou pomůcku pro zdraví Vašich peněz.

V důsledku finanční krize zaznamenávám zvýšený zájem o zpracování investičních plánů. Pro jeho zpracování používám speciální software, ale rychlou analýzu si můžete udělat sami. Použijte k tomu jednoduchou tabulku na konci tohoto článku.

Díky poklesu trhů s cennými papíry jsme většinou svědky snížení hodnoty našich investičních aktiv. Zajímavé v této souvislosti je podívat se na to, jak hluboko jsou v současné chvíli a co to vypovídá o jejich struktuře.
Zkuste si, sami pro sebe, odpovědět na otázku:

Hodnota mých investic se změnila za poslední rok o

a) 1% až 2%
b) 0% až -10%
c) -25% až -45%

Uvedená čísla vyjadřují průměrný roční výkon otevřených podílových fondů peněžního trhu, dluhopisových a akciových. O čem tedy výsledky vypovídají?

Pokud jste se našli převážně ve skupině a), je to jasnou známkou, že máte své investice umístěny v krátkodobých instrumentech. To je v pořádku, pokud budete všechny tyto peníze potřebovat v relativně krátké době, řekněme od několika měsíců do tří let. Vejdou-li se však do této skupiny všechna vaše aktiva, je to známkou přehnané opatrnosti.

Ve skupině b) by se měly objevit prostředky pro splnění střednědobých cílů v horizontu tří až šesti let. V té době dluhopisové trhy dokážou ztrátu eliminovat a dosáhnout patřičného zhodnocení.

A konečně část investičního portfolia určená pro delší časový horizont by měla vykazovat ztrátu, kterou vidíme za písmenem c). Vaše "dlouhé" peníze by tedy měly dnes být hodně, hodně v minusu. Zdá se vám to paradoxní? Možná trochu ano, nicméně právě toto je známka zdravých financí. Dlouhodobé investice patří převážně do akciových portfolií, která čas od času umí pěkně vyklesat. A jiná volba zkrátka není. Vysoký výkon je vykoupen značnou kolísavostí.

Tak tedy, jak jste dopadli při revizi? Jsou vaše investice řízeny, nebo nakupujete nahodile? Tak či onak, existují dvě alarmující možnosti, které by vás měly přimět k okamžité aktivitě:

  1. zjistili jste, že převážná část vašich vkladů odpovídá skupině a), ačkoli tyto prostředky budete potřebovat za pět či ještě více let
  2. peníze musíte použít v krátké době, jenže se právě nacházíte v těžké ztrátě

Obě tyto situace mohou být zapříčiněny řadou okolností, od nesystematického řízení finančních toků přes přehnaně konzervativní přístup k investicím až k podlehnutí doporučením typu "tenhle fond musíte koupit, za poslední dva roky vydělal přes 30%!".  V obou případech však hrozí docela velká ztráta – v prvé variantě postupně a plíživě, ve druhé rychle a zběsile. Vyzkoušenou obranou je odborně zpracovaný investiční  plán. Kromě správné struktury finančních instrumentů s ohledem na termín plnění vašich potřeb vám zajistí duševní vyrovnanost a klid v obdobích poklesů trhů. I tak dramatických, jako je ten současný.

Test pro Vaše peníze:

Popis mé rezervy: Výnos za poslední rok:
Peníze, které budu potřebovat během několika měsíců 1% až 2%
Peníze, které budu potřebovat za tři až pět let 0% až -10%
Peníze, které  budu potřebovat za osm a více let -25% až -45%

Pokud se stav Vašich úspor významně liší od hodnot v tabulce, neváhejte mne kontaktovat k osobní konzultaci a zpracování investičního plánu.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení