Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

V jakých situacích vám nepomůže povinné ručení?

V jakých situacích vám nepomůže povinné ručení?

Co je to povinné ručení?

Povinné ručení (celým názvem pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla) je druh pojištění, které je povinné pro každého majitele motorového či přípojného vozidla. Pokud svým vozidlem způsobíte nehodu, vaše pojišťovna za vás uhradí náklady spojené s likvidací škod.

Za škody se může považovat zničení nebo poškození cizího majetku a také újmy na zdraví či životu. Pokud tedy například nabouráte do jiného auta, povinné ručení pokryje náklady na opravu tohoto vozu. Pokud kvůli nehodě musí chodec, řidič či pasažér druhého vozidla vyhledat lékařskou pomoc, povinné ručení pokryje i tyto náklady.

Ale pozor! Jako každý typ pojištění má i povinné ručení svá určitá omezení a není všeobjímající. Existují situace, kdy povinné ručení škody nepokrývá a je tedy dobré o nich vědět a připravit se na ně.

Škody způsobené pod vlivem alkoholu nebo drog

Pokud způsobíte nehodu pod vlivem alkoholu, drog nebo léků narušujících vaši schopnost řídit, pojišťovna nepokryje škodu způsobenou třetí straně a náklady si budete muset uhradit z vlastní kapsy. Pojištění také nepokryje škody, pokud nehodou a následnými škodami dojde k porušení trestního zákoníku.

Škoda s technicky nezpůsobilým vozidlem v provozu

Pokud se nehoda stane s vozidlem, které není technicky způsobilé k provozu na vozovce a tato technická nezpůsobilost přispěla ke vzniku škody, vaše pojišťovna nebude plnit. Proto je důležité pravidelně dbát na údržbu vozu a sledovat platnost technické kontroly.

Škoda při neoprávněném použití vozidla

Pokud by bylo vozidlo užíváno bez souhlasu majitele (např. odcizením), pojišťovna oprávněně odmítne pokrýt škody. 

Škoda byla viníkem způsobena úmyslně

Nehody jsou to, co název napovídá - nezamýšlené události. Pokud byste záměrně poškozovali cizí majetek svým vozem, bude to v rozporu s pojistnými podmínkami a pojišťovna nebude plnit.

Škoda při teroristických nebo válečných událostech

Takzvaný „válečný“ stav může také ovlivnit druh škod, které mohou být kryty povinným ručením. Pokud by došlo k válce či teroristickému aktu a vaše auto by se stalo nástrojem škody, povinné ručení tyto následky nepokryje.

Škoda vzniklá na organizovaných závodech a soutěžích

Pokud se účastníte motoristických soutěží nebo jiných organizovaných závodů se svým vozem a dojde k nehodě, bude takovou situaci pojišťovna posuzovat individuálně a pravděpodobně odmítne vyplacení pojistného plnění.

Škoda mezi vozidly jízdní soupravy

Jestliže jste na cestě s jízdní soupravou a dojde k poškození mezi vlečným vozem a přívěsem, pak se nejedná o situaci, kdy by povinné ručení škodu pokrývalo. Například, pokud by došlo k nehodě, při které byste poškodili svůj vlastní přívěs či karavan, tyto náklady budete muset pokrýt sami.

Škoda způsobená sobě a nejbližším

Situace, kdy způsobíte škodu vlastnímu majetku, není kryta povinným ručením. Pokud například nabouráte své druhé vozidlo, náklady na opravu budete muset uhradit sami. To samé platí, pokud způsobíte škodu na vozidle či majetku osobě žijící ve stejné domácnosti. 

Každý z nás, řidičů, by měl mít na paměti, že povinné ručení není všemocné a proto je důležité si uvědomit svoji odpovědnost při řízení a vlastnictví motorového vozidla a také se snažit předejít nehodám předvídavou jízdou.

Pokud byste chtěli získat doplňující informace o povinném ručení nebo potřebujete poradit s výběrem pojištění či jeho rozsahu, neváhejte se na mne obrátit prostřednictvím stránky s kontaktními údaji. Společně najdeme to nejlepší řešení právě pro vás. 

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení