Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Vliv ruské invaze na vaše investice

Vliv ruské invaze na vaše investice

Obrázek od LPL Research názorně ukazuje, jak reagoval index S&P 500 v dobách různých šoků od roku 1940.

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolává otřesy napříč téměř všemi třídami aktiv po celém světě. Riziková aktiva, jako jsou akcie, padají. Tradiční bezpečné přístavy, jako je státní dluh a zlato, rostou. A ropa a další klíčové komodity prudce rostou v době, kdy inflace dosahuje dlouhodobých maxim. Ale jakkoli může být dopad největšího vojenského konfliktu v Evropě od druhé světové války katastrofální a dezorientující, nejlepším postupem pro většinu drobných investorů je zachovat klid a pokračovat, říkají tržní stratégové. Jednodušeji řečeno: nepropadejte panice. Za prvé, prodej na klesajícím trhu je opakem toho, co dělají úspěšní investoři. Cílem je koneckonců nakupovat levně. Neméně důležitý je fakt, že nikdo neví, co v konečném důsledku znamená ruská invaze na Ukrajinu pro vše od cen energií po měnovou politiku. A pak je tu případ, že z historického hlediska mají akcie tendenci se rychle zotavovat poté, co byly vykolejeny mezinárodními turbulencemi.

Vliv Ruska a Ukrajiny na širší trh

„Geopolitické otřesy trhů nejsou nic nového,“ říká Lindsey Bell, hlavní marketingový a peněžní stratég společnosti Ally Invest. "Je typické, že okamžitá reakce na geopolitické události je nejdramatičtější. Dobrou zprávou je, že dopad má tendenci být krátkodobý, trvá pouze jeden až tři měsíce." Nejdůležitější je, že historie ukazuje, že 12 měsíců po událostech, jako je naše současná krize, se trh ocitá výše, dodává Bell. "Jakkoli by mohl být velký konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou zničující, pravdou je, že akcie pravděpodobně geopolitickému boji odolají," píše Detrick. Podívejte se na tabulku, která ukazuje minulou výkonnost trhu po hlavních geopolitických nebo historických událostech od 2. světové války. "Sečteno a podtrženo, pokud nedojde k recesi, akcie mají tendenci být v klidu," říká Detrick. Ale to neznamená, že Wall Street neutrpí nějaké velké krátkodobé propady.

Ropa se dostává do centra pozornosti

Současná krize zasáhla komoditní trhy. Globální benchmarkové futures na ropu Brent poprvé od roku 2014 překonaly 100 dolarů za barel. Spotřebitelé mohou u pumpy očekávat vyšší ceny. Je však důležité si uvědomit, že 100 dolarů za barel je nominální cena. Po očištění o inflaci by ropa musela překonat 120 dolarů za barel, aby dosáhla úrovně roku 2014. Když jsme se tam dostali naposledy, američtí producenti ropy z břidlic vydali zhruba 500 miliard dolarů kapitálu, aby zvýšili produkci – a ceny ropy se v krátké době propadly. Americký břidlicový průmysl přijal pro současný cyklus mantru „kapitálové disciplíny“ a nechce opakovat své chyby před osmi lety. Jak dlouho producenti vydrží nové investice, se teprve uvidí, ale ropa vždy byla – a vždy bude – cyklická. Jak se říká, lékem na vysoké ceny jsou vysoké ceny.

Obavy z inflace rostou

K obavám z inflace rovněž přispívá vývoj cen dalších komodit. Ceny řady zemědělských komodit rostou skokově, protože Rusko a Ukrajina dohromady tvoří asi 20 % celosvětového exportu kukuřice a 25 % exportu pšenice. Pokud chcete investovat do stabilnějších akcií, tak se nabízí americké: „Jakékoli přímé dopady na americkou ekonomiku by měly být omezeny, protože obchodní vazby jsou slabé a ceny energií budou pravděpodobně ovlivněny mnohem méně v USA než v Evropě,“ píše hlavní ekonom Goldman Sachs Jan Hatzius. "Naše základní pravidla naznačují, že zvýšení ceny ropy o 10 dolarů za barel zvyšuje celkovou inflaci v USA o 0,2 %, ale snižuje růst HDP o necelých 0,1 procentního bodu." Haitzus dodává, že neočekává, že ruská invaze na Ukrajinu zastaví Fed v tom, aby na svých nadcházejících zasedáních „stále zvyšoval szaby o 0,25%, i když si myslíme, že geopolitická nejistota dále snižuje pravděpodobnost půlprocentní zvýšení v březnu." D. Rosenberg, hlavní ekonom a stratég společnosti Rosenberg Research, říká, že cenové šoky nemohly přijít v horší dobu. Futures na ropu, nikl a hliník prudce stoupají, protože obchodníci se obávají přerušení dodávek v důsledku potenciálních západních sankcí. "Jedná se jednoznačně o potenciálně obrovský stagflační šok pro světovou ekonomiku v době, kdy tlaky vyvolané pandemií právě vykazovaly známky uvolňování," píše Rosenberg. Je jistě pravda, že rostoucí ceny energií a zemědělských produktů jen zhoršují obavy z inflace – což je hlavní obava investorů i Fedu. Konflikt ve východní Evropě by jako takový mohl posílit současné preference trhu, které zahrnují apetit po hodnotových akciích na úkor růstových akcií. „Rusko-ukrajinské napětí představuje pro americké korporace riziko poklesu zisků, šok cen energií současně s růstem sazeb kvůli vysoké na inflaci by mohl dále utlumit sentiment investorů a výhled růstu,“ říká Dubravko Lakos-Bujas, globální ředitel JPMorgan Chase.

Dobrá zpráva pro komoditní hry

Ale zatímco řada stratégů sdílí podobné obavy – zejména pokud jde o ceny energií – výhled není v žádném případě černobílý, říká ekonom Raymond James Scott Brown. „Pokud je výsledek [současné krize] podobný ruské anexi Krymu, mělo by to mít malý dopad na americkou ekonomiku,“ píše Brown. "Faktorem by mohly být vyšší ceny ropy, ale energie je ve svém vlivu na ekonomiku mnohem neutrálnější než v minulých desetiletích." Brown dodává, že pokud ceny plynu nadále porostou, ani to není úplně špatné. Ačkoli by vyšší ceny u pumpy přispěly k inflaci a ztlumily spotřebitelské výdaje, mohly by také podpořit obchodní investice tím, že by podpořily větší průzkum. Kromě toho jsou rostoucí ceny energií jednoznačně dobrou zprávou pro energetické ETF, které během krize prudce vzrostly. To zahrnuje fondy zaměřené na akcie, jako je Energy Select Sector SPDR Fund, stejně jako ETF United States 12 Month Oil Fund LP. Navíc rostou zlato a zlaté ETF, protože se znovu objevil „obchod se strachem“. Zlato a SPDR ETF na zlato (GLD), které je kryté fyzickým zlatem drženým v trezoru v Londýně, od začátku roku 2022 vzrostl o přibližně 4 % oproti téměř 9% poklesu akciového indexu S&P 500. "Během několika měsíců investoři ušli se zlatem kus cesty," říká Edward Moya, hlavní tržní stratég u poskytovatele měnových dat OANDA. "Napětí na Ukrajině zůstává hlavním motorem dřívějšího růstu zlata nad úroveň 1900 dolarů."

Ruská invaze na Ukrajinu rovněž zvyšuje určitá průmyslová rizika. Například globální automobilový průmysl se již dosud potýkal s nedostatkem dílů a problémy v dodavatelském řetězci. "Rusko je největším světovým vývozcem palladia," píše Hooper, "takže existuje potenciál pro další narušení automobilového dodavatelského řetězce vzhledem k tomu, že palladium se používá v katalyzátorech." Naopak by to mohlo znamenat pozitivní zprávu pro Aberdeen Standard Physical Palladium Shares ETF (PALL), které je podobně jako SPDR ETF na zlato kryté fyzickým palladiem uloženým v londýnském trezoru. PALL je nejoblíbenějším takovým fondem s aktivy kolem 400 milionů dolarů. Sečteno a podtrženo "Globální trhy zůstanou v příštích několika týdnech neklidné," říká Kunal Sawhney, generální ředitel Kalkine Group, nezávislé společnosti pro výzkum akcií. "Útok na Ukrajinu vyvolal nejrůznější příležitosti, které byly ještě před pár týdny nepředvídatelné." To je negativní stránka trhu, se kterou musí retailoví investoři právě teď žít. Ale jakkoli dramatický může cenový pohyb napříč různými třídami aktiv být, nemělo by to změnit základní nastavení nebo dlouhodobé plány většiny drobných investorů. "Ačkoli může dojít k určité další volatilitě v krátkodobém horizontu, tyto dislokační události historicky představují příležitosti, dokud nenásleduje recese," říká Cliff Hodge, investiční ředitel registrované investiční poradenské společnosti Cornerstone Wealth. "Nyní recese není problémem."

I když to může být obtížné, sedět pevně na nakoupneých pozicích a neprodávat je často nejlepším postupem, když vládne nejistota a volatilita.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení