Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Za tisícovku spoření čtyřnásobný rozdíl?

Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Dnes už určitě není pochyb o tom, že si každý z nás bude muset ke státnímu důchodu naspořit něco navíc. I bez důchodové reformy již dnes nabízí finanční instituce velké množství produktů, které lze k dlouhodobému spoření využít. Při výběru toho správného hraje roli několik faktorů, ale ten nejpodstatnější je čas. Tedy doba, po kterou budeme pravidelně odkládat pro pozdější spotřebu v důchodovém věku. V dlouhodobém spoření totiž hraje velmi důležitou roli složené úročení a významný rozdíl v naspořené sumě bude dělat to, jakého zhodnocení bude ten který produkt v průběhu spoření dosahovat.

Dobře je tento rozdíl patrný na ilustrativním příběhu dvou mladých lidí. Dvou spolužáků, kteří se rozhodli, že hned po ukončení studia na vysoké škole si začnou ze svých výplat odkládat každý měsíc tisícovku. Jsou velmi mladí, dnes je jim pětadvacet let a do důchodu je čeká dlouhých čtyřicet let. První z nich, Jiří, se rozhodl, že bude pravidelně spořit do penzijního fondu se státním příspěvkem. Penzijní fond sice nedosahuje příliš velkého výnosu (lze předpokládat, že bude kolem 2%), ale státní příspěvek jeho spoření vylepší. Ten druhý, Filip, se rozhodl, že využije pravidelného investování do akciového podílového fondu (u tohoto typu fondu lze předpokládat v dlouhodobém horizontu výnos 8%).

Jak jejich spoření po čtyřiceti letech dopadne? Jiří bude mít na svém účtu 840 tisíc korun i se státním příspěvkem. Filipovi se na jeho účtu díky vyššímu výnosu objevilo 3,5 milionu korun. Oba dva si pravidelně spořili stejnou sumu, ale výsledek se liší čtyřnásobně. Na trhu existuje celá řada finančních produktů, mezi nimiž lze vybírat a rozhodně se vyplatí jejich výběr pečlivě zvážit. Do hry vstupuje kromě času ještě jeden faktor, a to je výše přijatelného rizika. Ta má ale s časem také co do činění. Obecně lze konstatovat, že čím méně času máme, tím méně rizika bychom měli podstupovat. Výpočty z našeho příběhu si zkuste ověřit na on-line kalkulačkách nebo na kalkulačkách v sekci ke stažení.

Pokud se budete chtít poradit o výběru vhodných finančních produktů pro Vaše spoření, můžete využít kontaktů na tomto webu.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení