Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Zapomeňte na Krotitele dluhů, staňte se pány vlastních financí!

Pořad Krotitelé dluhů nabízí lidem řešení, jak se dostat z finančních svízelí. Jenže výsledek může být velice kontraproduktivní. Nezapomínejte na to, že prevence je základ. Staňte se pány svých financí a nespoléhejte na to, že až nastanou problémy, zavoláte Krotitele dluhů, kteří problém elegantně vyřeší za Vás.

Jak už to tak bývá, i české televize „opisují“ úspěšné televizní pořady od svých západních kolegů. Pořad Krotitelé dluhů je toho zářným příkladem. Inspirace by se dala dohledat v USA. Tamní show Big Spender má svou stabilní diváckou základnu, ale potýká se s jedním velkým problémem, nedostatkem lidí, kteří jsou ochotni ukázat světu své finanční omyly.

A není se také co divit, kdo by rád dával na odiv své neúspěchy. Abyste se nemuseli dostat do takto svízelné situace a nebyli nuceni svůj příběh plný finančních omylů zveřejňovat prostřednictvím televizní show, zjistěte, jaké jsou nejčastější chyby, a vyvarujte se jich.

  1. Příliš konzervativní portfolio - peníze jsou sice velice likvidní a bezpečně uložené, ale nedokáží vydělávat tolik, kolik by bylo potřeba.
    Rada: Upravte svůj finanční plán tak, aby byla jen část peněz uložena v likvidních prostředcích. Tato částka by měla být cca trojnásobkem běžných měsíčních výdajů, tak aby z ní bylo možné pokrýt nenadálé výpadky příjmů nebo zvýšení výdajů.
  2. Podcenění dlouhodobých investic - Osobní plány většiny lidí obsahují dlouhodobé cíle, ale už neobsahují dlouhodobé zdroje.
    Rada: Většina dlouhodobých cílů končí na tom, že k jejich dosažení jsou používány jen krátkodobé nástroje. Nezapomínejte na to, že dlouhodobý plán s sebou nese i nutnost rozsáhlého plánování a dlouhodobého vytváření podpůrných prostředků.
  3. Podcenění zajištění - obecně mají lidé sklon k podceňování zajištění příjmů a majetku.
    Rada: Jestli chcete splnit své cíle, musíte mít dobře ochráněn majetek i své budoucí příjmy.

Klíčem k dosažení vytoužených cílů a zajištění své budoucnosti, je sestavení finančního plánu. Je jen na vás, zdali se rozhodnete investovat svůj čas do zjišťování tipů a triků k jeho správnému vytvoření, nebo zdali se obrátíte na finančního poradce. Jedno je jisté, finanční plán vám pomůže držet se správné cesty, díky níž se snadno vyhnete finančním nástrahám a s nimi spojenými nepříjemnostmi. V dalším článku vám rádi poradíme s postupem sestavení finančního plánu na míru. Již nyní se ale můžete dočíst o výhodách osobního finančního plánu.

  1. Zajištění rizik - finanční plán pokrývá všechna významná rizika tak, aby byla zajištěna dostačující finanční stabilita. Zajištění rizik je voleno tak, aby bylo cílů dosaženo i za nepříznivých okolností.
  2. Splnění cílů - finanční plán pracuje se střednědobými a s dlouhodobými prostředky tak, aby optimalizoval výnosy a rizika a pomohl k dřívějšímu splnění finančních cílů.
  3. Splnění finanční nezávislosti – plán pracuje s dlouhodobými prostředky tak, aby maximalizoval výnosy a napomohl tak co nejlepšímu splnění finanční nezávislosti. Zároveň omezuje riziko investic jejich vhodnou diverzifikací.
  4. Optimální likvidní rezerva – finanční plán počítá s likvidní rezervou, která má být v přiměřené výši. Příliš vysoká likvidní rezerva odčerpává finanční prostředky, které nepracují dostatečně výkonně a mohou být využity účelněji.
Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení