Ing. Vlastimil Chvoštík, EFA

Znovu o pojištění majetku

Informace obsažené v tomto článku jsou mají pouze informativní charakter a nesouvisí s žádnou reklamní nabídkou. Výpočty se mohou lišit podle konkrétního produktu.
Autor článku je redakce E-konzultant.

Ochrana majetku, ať již movitého, nemovitého či finančního, je tématem, k němuž je třeba se pravidelně vracet. Významnou část svého života lidé věnují k vytvoření materiálních hodnot, avšak velmi často pak již nepamatují na opatření k jejich ochraně.

Některá rizika lze úspěšně eliminovat vytvořením patřičné rezervy, to se však týká hlavně zajištění části budoucích příjmů. U majetku bývá takový postup většinou neefektivní, neboť by bylo nutno držet vysoké částky na krátkodobých finančních instrumentech. To jsou ty s poměrně nízkým výnosem, které po započtení vlivu inflace celkem nic nevydělávají nebo jsou dokonce ztrátové. Umístit tam např. tři miliony korun ke krytí případného zničení rodinného domu se jeví jako ekonomická nerozvážnost.

Lepším řešením je pokrytí možných rizik patřičným pojištěním. Než však podepíšete pojistnou smlouvu, zvažte všechny důležité okolnosti, na něž upozorňuje článek Evy Sovové Jak si chytře pojistit majetek.

Zásadním prvkem je vždy určení pojistné částky. Ta u většiny pojistných produktů má odpovídat nové hodnotě pojišťované věci, což jsou náklady na její znovuzřízení v místě a čase pojistné události. Nejde tedy o to, za kolik bychom náš dům dnes prodali, nýbrž kolik by stálo jeho postavení. Což už u jen několik let starých domů může být významný rozdíl.

Odpovědnost za uvedení správné pojistné částky leží na pojistníkovi (to je ten, kdo pojistnou smlouvu sjednává). Někdy je možné ji zjistit z odhadu, k jejímu určení poslouží i zjednodušená kalkulace, kterou mívají pojišťovny k dispozici. U některých z nich, pokud si zvolíte pojistnou částku v rámci jimi spočítaného rozmezí, získáte záruku nenamítání podpojištění v případě pojistné události. Podpojištěním se rozumí snížení pojistného plnění v tom poměru, v jakém je pojistná částka k nové hodnotě.

Z uvedeného plyne ještě nutnost pojistnou smlouvu pravidelně aktualizovat. Inflace totiž způsobí, že původně dobře stanovená nová hodnota je po několika letech od reality dost vzdálená. Pominutí jejího vlivu či dokonce úmyslné stanovení nižší pojistné částky kvůli úspoře na pojistném se může takovému šetřílkovi krutě vymstít.

Pro klidné spaní proveďte čas od času revizi pojistných smluv a při zjištění nesouladu usilujte o okamžitou nápravu. Ochrana movitého a nemovitého majetku prostřednictvím pojišťoven je poměrně jednoduchá. U majetku finančního už to tak snadné není, o tom však zas někdy příště.

Vlastimil Chvoštík
Autor: Vlastimil Chvoštík

Jsem poradce, ne prodejce.

Radím, neprodávám.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení